App moet treinreizigers over de dag verspreiden

Vervoersbedrijf Arriva heeft maandag in samenwerking met het Ministerie van Infrastructuur en Milieu een app gelanceerd die reizigers uit de spits moet halen. “Daarmee willen we er voor zorgen dat de treinen in de spits minder vol komen te zitten.”

Want druk in de treinen is het de laatste tijd zeker. “Sinds we met nieuwe treinen zijn gaan rijden hebben we een reizigersgroei van veertig procent te verwerken gekregen”, zegt Joyce de Vries van Arriva Nederland. “Ondanks dat we een aantal treinen afgelopen zomer verlengd hebben met een extra tussenbak, blijft het in sommige treinen druk. Uiteraard begrijpen we dat studenten, scholieren en werkenden wel in de spits moeten rijden, maar we hebben ook het idee dat er mensen tussen zitten die misschien op andere momenten zouden kunnen reizen.”

Om dit extra te stimuleren is maandagochtend de app MyOV gelanceerd. “De app geeft advies wanneer je het beste tijdens de daluren kunt reizen. Mensen die dit advies opvolgen en dus ook echt kiezen voor een reis buiten de spits, verdienen punten die later in te wisselen zijn voor mooie cadeaus zoals een museumbezoek of een kop koffie bij de Kiosk.”

De proef met de app MyOV duurt vooralsnog een jaar. Behalve in Groningen kan er ook in Friesland en op de Vechtdallijnen in Overijssel gebruik van worden gemaakt.