Praedinius: “Tegenstelling was lastig op examen Latijn”

Het is een examen wat in verhouding maar door weinig eindexamenleerlingen gemaakt wordt: het eindexamen Latijn. Maar dat maakte het nog niet een makkelijk examen. “Die vraag over die tegenstelling, daar snapte ik niets van”.

Het is vrijdagochtend negen uur. Docenten delen in de gymzaal van het Praedinius Gymnasium het examen Latijn uit. “Reliquae sunt venationes binae per dies quinque … Tjah, makkelijk was het niet”, zegt leerling Mik Veldman. “Ik denk dat ik zelfs een onvoldoende gehaald heb”.

Frigg Speelman kijkt er anders tegen aan. “Ik heb de afgelopen periode veel geoefend en ik moet eerlijk zeggen dat het mij best wel mee viel. Alleen die vraag over die tegenstelling, die vond ik lastig. En ook de vertaalopdracht was pittig.”

Het examen Latijn bestaat uit twee onderdelen. Eerst krijgen de leerlingen een aantal teksten in het Latijn waar vragen over beantwoord moeten worden. Vervolgens moet men zich buigen over een vertaalopdracht. “Het zit er in ieder geval op, en daar ben ik blij mee. Nu snel naar huis, want het is ondertussen vandaag ook mijn verjaardag, en dat wil ik ook nog een beetje vieren”, zegt Frigg.

Voor de eindexamenleerlingen zit het er nu bijna op. Het VMBO is al grotendeels klaar. Voor de havisten en VWO’ers wacht volgende week nog filosofie, aardrijkskunde en Frans. Halverwege juni krijgen ze te horen of ze geslaagd zijn.