“Ik denk dat ik dat glas alcohol maar laat staan”

Een project waarbij leerlingen worden uitgedaagd om veilig te gaan stappen. Het is deze weken realiteit op het Heyerdahl College. “Ook zonder alcohol kun je een erg leuke avond hebben.”

Het is muisstil in een lokaal van de school aan de Kluiverboom. Het enige geluid wat te horen is, is een stem van een jonge vrouw. “Het was laat in de avond. Ik had wat glaasjes op, en reed op mijn scooter terug naar huis. Plotseling in een bocht. Een fietser. Ik gooide mijn stuur opzij, maar mijn reactievermogen was te traag, ik kon haar niet ontwijken.”

De stem hoort bij één van de theaterspelers die dinsdagmiddag het project ‘Veilig Uitgaan’ aftrapte. “Het doel van dit project is dat we de leerlingen bewust maken van de mogelijke risico’s die er bestaan tijdens het uitgaan”, vertelt Sylvana Oldenburger van de school. “Daarbij leren we de leerlingen ook hoe ze dit kunnen voorkomen.” Het project bestaat uit het volgen van talloze workshops waarbij de leerlingen ook daadwerkelijk kennis maken met het uitgaansgebied in de stad.

“Ik vind het ontzettend goed dat school dit organiseert”, vertelt leerling Daniëlle Weening. “Je staat er normaal niet zo bij stil wat alcohol met je kan doen, maar als je al die verhalen hoort, dan raakt mij dat wel.” Weening vertelt dat ze soms zelf ook wel een drankje drinkt. “Maar ik denk dat dat na vandaag wel gaat veranderen.”

Deel dit artikel: