“Het schip is dwars door 15 millimeter staal gegaan”

Het mag met recht een immense klus worden genoemd: in iets meer dan vijf maanden de Borgbrug repareren. “Het gaat spannend worden, maar als de planning klopt dan moet de brug op 17 juli weer in gebruik kunnen worden genomen.”

Drie maanden geleden raakte de Borgbrug zwaar beschadigd. Tijdens een mistige dag voer een binnenvaartschig tegen de brug aan. “Hier zie je de ravage”, zegt directeur Jelte Hoving van Machinefabriek Rusthoven. In een loods op het terrein van de fabriek wordt de brug door medewerkers gerepareerd. “Je ziet duidelijk dat verschillende onderdelen flink verbogen zijn, en hier zie je zelf een gat, waar het schip dwars door het vijftien millimeter dikke staal is gegaan.”

Op een bewonersbijeenkomst dinsdagavond in Lewenborg werd positief gereageerd op het nieuws dat de Borgbrug vanaf 17 juli weer te gebruiken is, alhoewel ook het geluid te horen was dat het wel erg lang duurt. “Het is heel logisch, maar mensen denken dat als vandaag iets kapot gaat, wij morgen gelijk kunnen beginnen met de reparatie. Maar zo werkt het niet. We moeten eerst onderzoek doen hoe groot de beschadiging is, en vervolgens moet er getekend en uitgeschreven worden hoe het te repareren is.” De datum van 17 juli moet volgens Hoving haalbaar zijn. “We hebben geen tijd om achterover te leunen, maar als alles mee zit, dan moet het gewoon lukken.”