Groningse slachtoffers Nederlands-Indië herdacht

Honderden mensen waren dinsdagmiddag aanwezig op begraafplaats het Selwerderhof voor de jaarlijkse Indië-herdenking. Bij de herdenking werden de 132 Groningse militairen herdacht die om het leven kwamen in de voormalige Nederlandse kolonie.

De militairen kwamen om het leven bij acties die plaats vonden tussen 1945 en 1962. Na de beëindiging van de Tweede Wereldoorlog in 1945, wilde Nederland de situatie in de kolonie herstellen. Hiervoor werden er honderden militairen naar de archipel gestuurd. In Nederlands-Indië zaten ze niet te wachten op de Nederlandse bemoeienis, en men riep de onafhankelijkheid uit. De strijd die volgde zou op Nederlands Oost Indië tot 1949 duren en op Nieuw Guinea tot 1962.

De slachtoffers werden dinsdagmiddag herdacht bij het Provinciaal Indië Monument op het Selwerderhof. Behalve toespraken, werden er gedichten voorgelezen door leerlingen van basisschool De Pendinghe en werden er kransen gelegd.

Luister naar een reportage van de herdenking: