Iets meer hiv, iets minder chlamydia in Groningen

nieuws
foto: Wheeler Cowperthwaite / Flickr.com

Het aantal seksueel overdraagbare aandoeningen is in Groningen het afgelopen jaar min of meer gelijk gebleven. Dat meldt de GGD. Het aantal infecties van hiv en gonorroe is licht gestegen. Het aantal chlamydia-infecties is gedaald. In grote lijnen komt dat overeen met de landelijke cijfers.

Het afgelopen jaar zijn er 29 hiv-infecties bijgekomen. 14 meer dan het jaar ervoor. Het gaat met name om jonge, homoseksuele mannen. Gonorroe kende 145 gevallen, tegenover 132 in 2012. Syfilis is min of meer gelijk gebleven. Chlamydia kende voor het eerst sinds jaren een lichte daling, maar is nog steeds de meest voorkomende soa in Groningen. Bij vrouwen onder de 25 neemt het aantal nog steeds toe.

Steeds meer mensen laten zich via bijvoorbeeld de GGD testen op een SOA. Dat geldt met name voor de risicogroepen zoals jongeren, prostituees en homoseksuele mannen. 71 procent van alle bezoekers bij de GGD is jonger dan 25. Bij de mensen die zich laten testen, daalt het aantal gevonden soa’s voor het tweede jaar op rij. In 2012 met 18 procent; het afgelopen jaar met 17.