Raadsbrede steun en ruim drie ton voor Simplon

nieuws

Er is volgend jaar 310 duizend euro subsidie beschikbaar voor de organisatie die de activiteiten van het failliete poppodium Simplon aan het Boterdiep gaat voortzetten. Dat zei wethouder Dig Istha woensdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering.

Alle partijen in de raad willen dat Simplon een doorstart maakt. De meeste fracties zien graag dat Simplon met VERA gaat samenwerken. De PvdA ging nog een stap verder en wil meerdere partners betrekken bij Simplon. Zowel de raad als wethouder Istha willen dat Groningen de status als tweede popstad van Nederland behoud. En daarin is Simplon volgens de gemeente belangrijk.

Istha zei dat het in eerste instantie bij de curator ligt wie er dingen in Simplon gaat organiseren. Er hebben zich al enkele partijen gemeld. Maar Istha liet wel weten dat de gemeente een dikke vinger in de pap heeft. De gemeente is eigenaar van het pand en wil een voortzetting van de huidige activiteiten.

Er waren kritische vragen over hoe het zo ver kon komen met Simplon. Simplon stond lang onder toezicht van de gemeente, maar dat beleid werd versoepeld. Volgens Istha waren er wel signalen dat het niet goed ging, maar was de administratie van Simplon dusdanig ondoorzichtig dat de omvang van de problemen onlangs pas aan het licht kwam.