Schoonmakers boos op gemeente

Zo’n 50 schoonmakers van de gemeente bezoeken vandaag het stadhuis van Groningen. Ze zijn boos over de recente aanbesteding van het schoonmaakwerk van de gebouwen van de gemeente. Door de aanbesteding dreigen schoonmakers hun baan te verliezen en stijgt hun toch al hoge werkdruk.

Ze presenteren daar de opvolger van Peter Rehwinkel. Groningen is toe aan een burgemeester van de werkvloer vinden de schoonmakers. Ze dragen hun collega Rendel Djaoen voor. Die werkt al jaren als schoonmaker op de gebouwen van de gemeente, hij is klaar voor het burgervaderschap: “Niet alleen de schoonmakers, maar de hele stad Groningen lijdt onder het drama rond Peter Rehwinkel. En dan nu weer die Vreeman. Ondertussen moeten gewone mensen maar zien hoe ze het redden. Groningen is toe aan iemand met de voeten in de klei, een burgemeester van de werkvloer!”

De gemeente Groningen heeft de garantie gekregen dat de nieuwe schoonmaakbedrijven GOM, Hectas en Visschedijk de overgang voor de schoonmakers op een goede manier zouden laten verlopen. In de praktijk komt daar niks van terecht. “Wij worden steeds maar in onzekerheid gelaten en zelfs met ontslag bedreigd. We hebben steun gevraagd van de gemeenteraad en Groen Links, PVDA, SP en de stadspartij hebben hun steun wel toegezegd, maar van mooie woorden kan niemand eten.”