Prijsvraag moet na-oorlogse gebouwen populair maken

Condensfabriek De Ommelanden, het benzinestation aan de Turfsingel en winkelcentrum Kostverloren. Vanaf woensdag zijn deze gebouwen samen met nog drie andere gebouwen uit de stad in de race voor de prijs van het mooiste gebouw dat na de oorlogsjaren gebouwd is.

De prijsvraag is een initiatief van Platform Gras die op haar beurt weer door de overheid was gevraagd om in het kader van de Week van de Wederopbouw iets te organiseren. “Je ziet dat er heel veel aandacht is voor de status van voor-oorlogse gebouwen”, zegt projectleider Leonie Wendker. “Maar de gebouwen die na 1945 gebouwd zijn, die lopen we zo voorbij.”

Om bij deze gebouwen stil te staan heeft het Platform een prijsvraag opgezet waarbij mensen via hun computer of smartphone kunnen stemmen op hun favoriete gebouw. Behalve de al genoemde gebouwen zijn ook De Hamrik, de Westerflat en het crematorium in Selwerd in de race. “Stemmen kan tot 16 oktober en dan zal ook gelijk bekend worden gemaakt welk gebouw gewonnen heeft.”

Stemmen kan op de website van Licht en Ruimte Groningen.

Deel dit artikel: