Rijksuniversiteit neemt extra maatregelen tegen plagiaat

nieuws
foto: Bob de Vries

De Rijksuniversiteit Groningen neemt de komende jaren extra maatregelen tegen plagiaat. De universiteit heeft hiertoe besloten nadat onlangs drie onderzoekers van de universiteit van plagiaat beschuldigd werden. Het gaat hier onder andere om de grootschalige fraude van Diederik Stapel.

De universiteit is van plan om plagiaat in verschillende fases van een studie aan te pakken. ‘In de eerste drie jaar van een studie, de bachelorfase, willen we ons bij studenten richten op het voorkomen van plagiaat’, zo stelt woordvoerder van de RUG Jos Speekman. Dit wil de universiteit onder andere bereiken door tijdens colleges aandacht te schenken aan plagiaat. ‘In de masterfase, de tweede fase van de studie, zullen we tijdens afstudeerscripties extra scherp zijn op plagiaat’, zegt Speekman. ‘We gaan strenger controleren’. Onderzoekers van de universiteit kunnen zich binnenkort melden bij vertrouwenspersonen van verschillende faculteiten, wanneer zij het idee hebben dat een collega-onderzoeker zich niet aan de regels houdt. ‘We willen onderzoekers bewust maken van de gevolgen van plagiaat’, zegt Jos Spekman. ‘ Het is een belangrijke zaak’ .

Op deze manier hoopt de Rijksuniversiteit zich te ontdoen van grote plagiaatschandalen. De maatregelen worden de komende jaren stapsgewijs ingevoerd.