Orgel zet kerk Engelbert weer op de kaart

Ze zijn er maar wat trots op, de inwoners van Engelbert. Want binnenkort zal het geluid van het Flentrop kerkorgel weer in het dorp te horen zijn.

Engelbert heeft al sinds de jaren dertig een kerkorgel. Tien jaar geleden bleek dat er veel mis mee was, en dat het niet meer gebruikt kon worden. Maar restaureren zou veel geld gaan kosten. Daarom werd er een culturele commissie opgericht die van alles organiseerde om maar zoveel mogelijk geld te verdienen.

Afgelopen najaar was het eindelijk zover en werd het orgel weggehaald. In de werkplaats van Flentrop in Zaandam werd het volledig gerestaureerd. Deze weken wordt het teruggeplaatst in het kerkgebouw. De bedoeling is dat na een uitgebreide stembeurt en intonatie, het in oktober met een bijzonder concert officieel in gebruik zal worden genomen.

Bang dat alle moeite voor niks is, is men niet. Feit mag dan zijn dat het aantal kerkdiensten en de belangstelling daarvoor afneemt, maar een werkend kerkorgel brengt ook nieuwe mogelijkheden. Zo zit men te denken aan concerten en optredens van koren die de kerk van Engelbert weer helemaal op de kaart moet zetten.

Deel dit artikel: