Radio zendt sirene ambulance uit

nieuws
Foto: sxc.hu/profile/toastycake

Automobilisten horen, zodra er een ambulance in de buurt van hun auto rijdt, via de radio het geluid van de sirene. De regionale omroepen in Groningen, Friesland en Drenthe geven ambulancepersoneel toestemming om tijdelijk het radiosignaal te onderbreken.

Zo wordt er sneller ruimte gemaakt om ambulances door te laten. Het idee bestaat al veel langer maar radiozenders waren in eerste instantie niet erg enthousiast. Zenders waren bang luisteraars kwijt te raken. Nu geven de Noordelijke regionale omroepen als eerste voorlopig hun toestemming.

De Flister, zoals het nieuwe systeem heet, wordt op 6 mei in gebruik genomen. Hij heeft een bereik van 200 tot 300 meter. Omwonenden van het UMCG horen het geluid misschien ook, als zij naar de radio luisteren via de ether. Mocht dat tot klachten leiden, dan worden maatregelen genomen. In Frankrijk wordt dit systeem al langer gebruikt, u kunt hier klikken om te zien hoe het werkt.