Studentenbesturen op onderzoek over jaarklassen

Een jaarklassensysteem en verplicht 60 studiepunten per jaar halen, of anders het hele jaar opnieuw doen. Contractus, het overkoepelend orgaan van de studentenverenigingen, onderzoekt woensdag wat studenten vinden van de plannen van de RuG en het Ministerie van Onderwijs.

De RuG wil dat studenten alleen vakken van hun eigen jaar mogen volgen, dat ze minder afhankelijk zijn van zelfstudie en dat ze altijd met dezelfde groep lessen volgen. Als studenten geen 60 studiepunten in een jaar halen, dan moeten ze het hele jaar overdoen. Met deze maatregelen moeten de prestaties beter worden. Dat is volgens de universiteit nodig nu de langstudeerboete is vervallen, maar de RuG nog altijd de verplichting heeft om de prestatieafspraken met het ministerie na te komen.

Voorzitster Beau-Anne Chilla van Contractus vreest dat het jaarklassensysteem de persoonlijke ontwikkeling van studenten niet te goede komt. Bovendien vindt ze dat studenten bij de plannen betrokken moeten worden. De gezamenlijke studentenverenigingen gaan daarom woensdag de straat op om de mening van studerend Groningen te peilen.