Verhoging BTW risico voor gemeente

nieuws

De verhoging van de BTW van 19 naar 21 procent zou de gemeenten wel eens miljoenen euro’s kunnen kosten. Dat schrijft Binnenlands Bestuur. Volgens de site overweegt Het rijk om de gemeenten tegemoet te komen.

Gemeenten krijgen de BTW die zij betalen gecompenseerd via het btw-compensatiefonds. Nu sinds 1 oktober er een hoger BTW-tarief is, is er wel extra geld in het fonds gestopt, maar volgens Binnenlands Bestuur is er geen rekening mee gehouden met het feit dat gemeenten niet alle kosten mogen declareren. Dat geldt bijvoorbeeld bij bepaalde kosten die gemaakt worden bij grondexploitatie en onderwijshuisvesting.

Voor de gemeenten zou dit een nadeel kunnen opleveren van zo’n 12 miljoen euro. Een gemeente als Groningen zou ongeveer 150.000 euro aan extra BTW kwijt zijn. Deze week is hierover overleg tussen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het rijk. Volgens Binnenlands Bestuur wil het rijk de gemeenten wel compenseren, maar zou dit waarschijnlijk pas kunnen gebeuren in de Voorjaarsnota volgend jaar.