Taken beoogde wethouders zijn verdeeld

Het nieuwe college van B&W van de stad Groningen dat bestaat uit de PvdA, VVD, SP, D66 en het CDA is vrijdagmiddag geïnstalleerd. Het nieuwe college was nodig, omdat het oude stadsbestuur letterlijk struikelde over de aanleg van de tram.

De PvdA wethouder van buitenaf Dig Istha krijgt sociale zaken, cultuur en sport en het Groninger Forum onder zijn hoede. Partijgenoot Roeland van der Schaaf krijgt ruimtelijke ordening en volkshuisvesting in zijn portefeuille.

Joost van Keulen van de VVD wordt verantwoordelijk voor economische zaken en verkeer en vervoer. Jan Seton van het CDA krijgt onder meer stadsbeheer, milieu en dierenwelzijn onder zich.

De zittende wethouder Jannie Visscher van de SP krijgt zorg, welzijn en stadstoezicht onder haar hoede. Ton Schroor van D66, die ook bleef, krijgt onderwijs en financiën.

Deel dit artikel:

 1. Natuurlijk, Elly Pastoor is een aardige vrouw. Integer ook. Eerlijk. Heeft het beste met de mensen voor. Heel anders dan die Octopus van PvdA-ambtenaren aan het Zuiderdiep, met ver reikende tentakels in de fractie en in de bouwwereld. Die beerput moet nu ook open.
  Maar mevrouw Pastoor zat wel in een College dat 8 miljoen verloor met het vastgoedbedrijf van de gemeente, 63 miljoen met het grondbedrijf, en nu ook nog eens 15 a 20 miljoen verkeerd heeft besteed aan een tram die nooit door de binnenstad zal rijden. Daar zat ze bij en daar keek ze naar. Net als Roeland van der Schaaf, die zeer vaak openlijk opkwam voor de aanleg van Forum en Tram. Alles overziende had ik liever Pastoor als wethouder dan Van der Schaaf. Maar in feite zijn beide onbekwaam. Aardige mensen, dat wel. Maar ze hebben onze Stad handen vol geld gekost.

 2. Blijkbaar was de Stadspartij-optie zo onwenselijk voor de andere partijen dat men liever de PVDA de macht laat houden op RO/EZ Erg treurige uitkomst van de college onderhandelingen.

 3. En ik ben geen aanhanger van de Stadspartij, maar ik vind dat de partij die mijn sympathie meer heeft maar eens tijdje niet de wethouder voor RO/EZ moet leveren (Zie ook de conclusie rapport Tichelaar en dat lijkt me dat duidelijk)

 4. Hoho, redactie! Het College is nog niet geïnstalleerd, er zijn slechts kandidaat-wethouders voorgesteld. Op woendag 31 oktober staat de beëdiging gepland in de gemeenteraad.

  Het is met name ten aanzien van de PvdA-kandidaten maar de vraag of zij daadwerkelijk voorgedragen worden, aangezien er dinsdagavond nog een ledenvergadering is die daarover moet beslissen.

  Je kan je afvragen of Van der Schaaf en Istha nou het meest geschikt zijn voor de gewenste cultuurverandering. Istha is juist een gepokt en gemazeld bestuurder terwijl Van der Schaaf in de fractie een hardliner was die de koers van De Rooij en De Vries fanatiek steunde. Juist “oude politiek” dus.

  Misschien zou het interessant zijn om in plaats daarvan Elly Pastoor en Wim Moes als wethouder voor te dragen. Zij hebben altijd een open houding gehad, gingen niet mee in de emotionele discussies en liggen goed bij de andere partijen. maar goed, dat is aan de leden van de PvdA aanstaande dinsdag…

   1. Ik wil de meeste gunstige wethouders voor de Stad en een stabiel stadsbestuur. En de liberale borrel was inderdaad gezellig, Marc. Ik heb daar op uitnodiging van de VVD een presentatie over de bereikbaarheidsproblemen van Groningen gegeven. Dat probleem is grotendeels het gevolg van slecht ruimtelijke beleid en is makkelijker en goedkoper op te lossen dan gedacht. Goede en open discussie met hen over gehad; zoals het hoort. Ook andere partijen zijn van harte welkom.

 5. Wat mij bevreemd is dat Dhr.Schroor voorgedragen wordt als wethouder financien. Het Groninger Forum zal straks miljoenen extra gaan kosten, als hij altijd heeft doen willen beweren. Hoe gaat hij dit straks aan de gemeenteraad uitleggen? Gaat Schroor dan Schroor veroordelen? Deze heer Schroor heeft overduidelijk laten blijken niet een geschikte kandidaat te zijn, mede door de grote tekorten welke onder zijn eindverantwoording bij het Groninger museum konden ontstaan. Een zaak waar hij mee weg is gekomen, waar menig ander zijn functie neer had moeten leggen.
  Ik beschouw hem ook als een oud gediende, een van het old boys network, welke in mijn ogen ook plaats had moeten maken voor vers bloed in het nog te vormen college.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *