Studie Fries klaar voor doorstart

nieuws
foto: Bob de Vries

Fries maakt volgend jaar waarschijnlijk een comeback als zelfstandige studie aan de Rijksuniversiteit. Dat meldt het Friesch Dagblad. De studie ging dit jaar vanwege bezuinigingen op in een brede opleiding Europese talen en culturen. Sindsdien is er een actie om het Fries terug te halen.

Hoogleraar Goffe Jensma is bezig met het opzetten van bachelorstudie, waarbij de nadruk ligt op meertaligheid en culturele minderheden. Friesland en het Fries komen daarbij centraal te staan als onderzoeksveld. Daarvoor is de komende vijf jaar 300.000 euro nodig. Daarna kan de studie zichzelf bedruipen als er voldoende belangstelling voor is. De verwachting is, dat het Ministerie van Onderwijs met het geld over de brug komt.

Vanaf volgend jaar komt er ook een masterstudie Meertaligheid aan de University Campus Fryslân in Leeuwarden, waarbij de Rijksuniversiteit Groningen en de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden samenwerken. De provincie Fryslân trekt daar 432.000 euro voor uit om de beginfase mogelijk te maken.