Langstudeerdersboete niet van tafel

De langstudeerdersboete voor voltijdstudenten blijft bestaan. De argumenten van drie studentenbonden tegen de boete zijn woensdagochtend door de rechter van tafel geveegd. Dit betekent dat voltijdstudenten die vanaf september meer dan een jaar vertraging hebben opgelopen met hun studie een collegegeldverhoging van meer dan drieduizend euro tegemoet kunnen zien.

Het belangrijkste argument van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) tegen de boete is dat de spelregels tijdens het spel zouden zijn veranderd. De rechtbank is het hier niet mee eens en de maatregel zou er ook niet toe leiden dat de toegang tot onderwijs voor studenten onmogelijk wordt gemaakt.

Deeltijdstudenten
Voor één groep studenten is er door de rechtbank in Den Haag wel een uitzondering gemaakt. Studenten die zich voor 1 februari 2011 hebben ingeschreven voor een deeltijdstudie mogen niet worden beboet. Het verschil met de voltijdstudenten is dat deze groep studenten volgens de rechter niet heeft kunnen weten dat ze tijdens hun studie met de maatregel te maken zouden krijgen.

De invoering van de langstudeerdersboete is al goedgekeurd door zowel Eerste als de Tweede Kamer.