Studentenbestuurders mogen jaar vrijaf nemen

Studenten kunnen zich voortaan een jaar lang laten uitschrijven om een bestuursfunctie te vervullen bij bijvoorbeeld een studentenvereniging. Ze hoeven dan geen collegegeld te betalen. De Tweede Kamer nam dinsdag het wetsvoorstel van VVD en D66 over.

Tot nu toe was het zo dat studentenbestuurders collegegeld betaalden, terwijl tegelijkertijd een bestuursbeurs ontvingen voor hun werkzaamheden. Van studeren kwam vaak weinig en daardoor liepen de studenten risico om tegen een langstudeerdersboete aan te lopen.

In de nieuwe situatie kiezen studenten zelf of ze een jaar vrijaf nemen. Ze verliezen daardoor niet hun recht op bijvoorbeeld studentenhuisvesting en het jaar telt niet meer voor de langstudeerdersboete. Ze kunnen in dat jaar echter geen geld lenen bij DUO en blijven dus afhankelijk van bestuursbeurzen.

“Het kan gaan om bestuurswerk, het bouwen van een solarauto of deelname aan een Olympisch roeiteam. In alle gevallen dient het te gaan om actieve studentenbijdragen die van groot belang zijn voor de ontwikkeling van de student, voor het studieklimaat en voor Nederland”, aldus de indieners van het voorstel, Anne-Wil Lucas van de VVD en Boris van der Ham van D66.