“Oordeel Cultuurraad Noorderlicht op verkeerde gronden genomen”

nieuws
Foto: Nienke Hazekamp

Het finale oordeel van de Raad voor Cultuur over Noorderlicht is op verkeerde gronden genomen. Dat schrijft directeur Ton Broekhuis van het Noorderlicht in een open brief aan de voorzitter van de Raad voor Cultuur.

Afgelopen maandag werd bekend dat het foto-instituut niet langer hoeft te rekenen op subsidie, als het aan de raad ligt. Dit terwijl het adviesorgaan eerder nog met een positieve waardering voor het Noorderlicht kwam. Broekhuis snapt het oordeel dan ook niet. “Jullie adviseren de wel gehonoreerden meer publiek te genereren en te werken aan hun verdienmodel. Dit traject heeft Noorderlicht reeds gerealiseerd. En ja, dat gaat ten koste van het elitaire en broeierige kunstdebat. Maar wees gerust, vraag het aan een ieder in de fotografie-wereld: Noorderlicht is -was- leidend in het fotografie-debat in Nederland. jammer, dat het de commissieleden dit is ontgaan. Ik vind dat Noorderlicht onrecht is aangedaan”, schrijft Broekhuis.

Broekhuis laat verder weten zich niet bij het negatieve advies neer te willen leggen en hij zal alles in het werk stellen om overeind te blijven. Mocht de minister toch het advies van de Raad voor Cultuur overnemen, dan valt voor Noorderlicht de helft van het jaarlijkse budget weg.