Actie voor behoud historisch oorlogsmateriaal

nieuws
Foto: Bob de Vries

Het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen staat donderdag stil bij de actie ‘Niet Weggooien!’. De actie is bedoeld voor het behouden van historisch materiaal uit de Tweede Wereldoorlog in Nederland en Nederlands-Indië.

Nog altijd duiken er met grote regelmaat bijzondere objecten uit de oorlogsjaren op. Soms bij een verhuizing of soms bij de sloop van een woning. Een stapeltje brieven of een aantal foto’s. Op het eerste gezicht misschien onbelangrijke materialen maar musea en instellingen willen met de actie bereiken dat juist deze originelen niet verloren gaan omdat ze een uniek kijkje geven op een voorbij tijdperk.

Het OVCG is donderdag de hele dag met een stand aanwezig in het Grafisch Museum waar deze weken de tentoonstelling ‘Drukken in Oorlogstijd’ bezocht kan worden. Bij de stand kunnen Stadjers advies krijgen van deskundigen over het behoud van het materiaal.

In het kader van de actie zal donderdagmiddag een bijzondere schenking aan het OVCG overhandigd worden. Het gaat om het dagboek van de Joodse onderduiker Alex Meijer (1926 – 1988). Meijer zat tijdens de oorlogsjaren vanaf augustus 1942 drie jaar ondergedoken in Harpel, nabij Vlagtwedde.