FC Groningen beperkt schade in Amsterdam

FC Groningen heeft zondagmiddag met 2-0 van Ajax verloren. In een slechte wedstrijd wist Groningen geen echte kansen te creëren. Ajax was ongelukkig in de afronding waardoor de schade beperkt bleef voor Groningen.

Eerste helft

Groningen had het in het begin erg moeilijk. Ajax ging snel op zoek naar de openingstreffer. Boerrigter ging in de eerste minuut al neer in het strafschopgebied, maar Gözübüyük gaf terecht geen strafschop. Even later schoot Eriksen net over. Groningen kwam niet aan voetballen toe in die beginfase. De eerste bal richting goal van Groningen, kwam in de tiende minuut. De voorzet van Tadic was net te scherp voor Suk.

Het tempo zakte daarna wat weg in de wedstrijd. Beide ploegen wisten weinig echte kansen meer te creëren. Ajax bleef het spel maken, terwijl Groningen hoopte op een counter. Op het eind van de eerste helft probeerde FC Groningen wat meer naar voren toe te voetballen, wat resulteerde in de eerste corner van Groningen. Echte kansen bleven uit.

Vlak voor het einde van de eerste helft kwam FC Groningen goed weg. Luciano kreeg eerst een handje tegen de bal van de op hem afgekomen Eriksen. In tweede instantie wist Burnet de bal van de lijn te houden. Aan de andere kant schoot Bacuna hard en wild over.

In de blessuretijd van de eerste helft kwam Ajax dan toch op voorsprong. Derk Boerrigter kon tussen twee Groningers een bal, die gelukkig bij hem kwam, onder Luciano door schuiven 1-0.

Tweede helft

Het eerste gevaar in de tweede helft kwam van Theo Janssen. De middenvelder schoot een vrije trap laag op doel. Luciano had weinig zicht op de bal, maar pakte hem knap. Even later redde Luciano weer knap. Dit keer op een goed ingeschoten bal van Van der Wiel.

Ajax bleef de betere ploeg en had veruit het meeste balbezit. Groningen kon er weinig tegenover zetten en kwam bijna niet in de buurt van de goal van Vermeer. Ajax kreeg verder kansen via Aissati (naast),De Jong (over), Janssen (over) en Boerrigter (naast).

In de zeventigste minuut schoot FC Groningen voor het eerst op doel. Het schot van David Texeira was wel veel te zacht om voor gevaar te zorgen. Tien minuten voor tijd besliste Ajax het duel definitief. De ingevallen Sigthorsson kreeg de bal voor zijn voeten en scoorde de 2-0.

Door de nederlaag blijven de Groningers op de dertiende plek in de eredivisie met 35 punten. Volgende week vrijdag speelt FC Groningen de thuiswedstrijd tegen De Graafschap. Dat moet gebeuren zonder Hiariej en Ivens, die vanwege een schorsing ontbreken.

Opstellingen

Ajax:Vermeer, van der Wiel, Alderweireld, Vertonghen, Anita (82′ Enoh), Eriksen (88’Özbiliz), de Jong, Janssen, Blind, Boerrigter, Aissati (75′ Sigthorsson).
FC Groningen: Luciano, Ivens, Bacuna, Sparv, Tadic, Pedersen, Kappelhof, Suk (62′ Texeira), Burnet (78′ Van de Laak), Andersson (75′ Kieftenbeld), Hiariej