Eindelijk akkoord over cao schoonmakers

nieuws
Foto: Yon de Smit

Na een staking van 105 dagen is maandagnacht een principeakkoord bereikt over een CAO tussen schoonmakers en de werkgevers, dat meldt FNV Bondgenoten. Ook in de stad zetten schoonmakers zich in voor een betere cao. FNV Bondgenoten heeft meerdere stakingen en acties gehouden om de eisen kracht bij te zetten.

De staking is een van de grootste die Nederland gekend heeft. De onderhandelingen liepen stroef. De schoonmakers eisten doorbetaling bij ziekte, meer tijd om het werk te doen, een opleiding voor nieuwe werknemers en hogere lonen. De werkgeversorganisatie vond deze eisen te kostbaar.

Het akkoord beteknt dat 150.000 schoonmakers een loonsverhoging van 4,85 procent krijgen en beter opgeleid worden. Uitzendkrachten kunnen rekenen op meer zekerheid. Ook worden metingen gedaan om de werkdruk te bepalen. Doorbetaling bij ziekte is nog niet zeker. Er zal een jaar lang worden getest bij een kleine groep werknemers over de haalbaarheid hiervan.

Deel dit artikel: