Veel belangstelling voor expositie ‘Drukken in Oorlogstijd’

nieuws
Foto: Bob de Vries

De expositie ‘Drukken in Oorlogstijd’ in het Grafisch Museum aan de Rabenhauptstraat trekt veel belangstellenden. Enkele honderden mensen hebben inmiddels de tentoonstelling bekeken.

“Op de eerste zondag hadden we rond de vijftig bezoekers en afgelopen zondag ruim tachtig”, vertelt directeur Paulina de Nijs van het Museum. “En daar zijn we ontzettend tevreden mee”. Op de expositie is er aandacht voor illegale bladen en krantjes die in de oorlogstijd in Groningen gedrukt werden. “In de hal hebben we de portretten van ruim honderdvijftig van hen, van redacteuren tot drukkers, opgehangen om een beeld te geven van de mensen die er achter zaten”, legt Bettie Jongejan van het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen uit.

Drukken in Oorlogstijd was een gevaarlijke bezigheid in Groningen. De bezetter was in ruime mate aanwezig en was er op gebrand om de illegale druksels op te rollen. Op de expositie staat de laatste brief die drukker en kunstenaar Hendrik Nicolaas Werkman schreef centraal. Een bijzondere brief, omdat hij een week later opgepakt zou worden, en uiteindelijk een maand later, drie dagen voor het einde van de oorlog gefusilleerd werd in het Friese Bakkeveen.

Verslaggever Sebastiaan Scheffer bezocht de expositie en sprak met Paulina de Nijs en Bettie Jongejan:

Foto inzet: Bettie Jongejan (l) en Paulina de Nijs in de gang met portretten van omgekomen drukkers in de oorlogstijd. Foto: Sebastiaan Scheffer