Toekomst duikers brandweer voorlopig veiliggesteld

nieuws
Foto: Sebastiaan Scheffer

De toekomst van de duikteams van de brandweer Groningen is voorlopig veiliggesteld. De burgemeesters van de Groningse gemeenten hebben besloten om niet te bezuinigen op de teams.

Uit bezuinigingsverplichtingen ontstond afgelopen najaar het plan om de teams op te heffen. “Statistisch gezien worden er op jaarbasis niet tientallen mensen gered en is het een onderdeel dat qua opleiding en onderhoud veel geld kost”, vertelt woordvoerder Maarten van Wieringen van de Hulpverleningsdienst Groningen. Daarnaast is de wet ook niet heel duidelijk of de brandweer deze taak wel moet uitvoeren.

De burgemeesters hebben echter besloten om de teams in stand te houden. “We hebben er voor gekozen om op andere punten, zoals de scholing en het onderhoud van alarmsignalen, te bezuinigen waarmee we de duikers kunnen ontzien”. Van Wieringen vertelt dat de discussie het afgelopen half jaar veel heeft losgemaakt. “Brandweermensen zijn mensen die levens willen redden. Als je aan dat principe begint te tornen, het redden van mens en dier, dan is dat heel moeilijk uit te leggen”. De woordvoerder sluit niet uit dat de plannen voor het opheffen in de toekomst weer uit de ijskast zullen worden gehaald. “De veiligheidsregio zal de komende jaren steeds meer vorm krijgen en dan zal ook centraal staan hoe de verschillende onderdelen ingericht worden in de nieuwe organisatie”.

Verslaggever Sebastiaan Scheffer sprak met woordvoerder Maarten van Wieringen: