Studentenpartijen tegen strenge BSA

De studentenpartijen Groninger Studentenbond (GSb) en Lijst Calimero zijn tegen het nieuwe voornemen van de Rijksuniversiteit om ook een bindend studieadvies (BSA) in het tweede en derde jaar in te voeren.

Het BSA stelt verplicht dat studenten in het tweede en derde jaar minimaal 45 van de 60 studiepunten moet halen. Wanneer ze dat niet doen, lopen ze vertraging op. Vooral de GSb ageert sterk tegen het plan. “Het is een slecht plan. Studenten kunnen zo makkelijk een studievertraging oplopen, en dan krijgen ze te maken met de boete van Halbe Zijlstra”, aldus fractievoorzitter Jan Munters.

Zijn collega Jasper Ottens van Lijst Calimero is genuanceerder: “Het BSA heeft zeker een ‘filterfunctie’. Omdat de zwakste studenten eruit worden gefilterd blijft de kwaliteit gewaarborgd, maar je kunt je afvragen of deze functie ook in het tweede en derde jaar wordt gediend.” Donderdag gaan de studentenpartijen met de universiteit rond de tafel zitten. Dan zal duidelijk worden of het voornemen wordt doorgezet.