Metingen moeten geheimen broeikasgassen prijs geven

nieuws
Foto: flickr.com/photos/clearlyambiguous/

In Nederland moeten vijf nieuwe meettorens en tientallen weerballonnen komen om onderzoek te doen naar broeikasgassen. Dat willen acht instituten, waaronder de Rijksuniversiteit Groningen.

Met de nieuwe meetinstrumenten willen de onderzoekers te weten komen wat er gedaan kan worden als het aantal broeikasgassen in de atmosfeer toeneemt. Concreet komt dit er op neer dat men wil weten waar CO2 vandaan komt en hoe het bijvoorbeeld wordt opgenomen door maïsplanten. Om dit tastbaar te krijgen moeten er hele nauwkeurige metingen gedaan worden.

Met de resultaten kunnen wellicht klimaatproblemen worden opgelost. Door middel van het onderzoek komt er namelijk een mechanisme op gang. Met dit mechanisme kan aangetoond worden hoeveel CO2 door een bos is opgenomen, en hoeveel er na verloop van tijd weer wordt vrijgegeven.

Of de plannen ook daadwerkelijk doorgaan is nog onbekend. De totale kosten van het project bedragen twintig miljoen euro. Behalve de Rijksuniversiteit zijn ook instituten als het KNMi en de Wageningen Universiteit in het project betrokken.