Groningen als voorbeeld in kwestie weigerambtenaren

nieuws
Foto: flickr.com/photos/jeffbelmonte/

De gemeente Groningen moet als voorbeeld dienen in de kwestie rondom weigerambtenaren. Volgens Kamerlid Ineke van Gent van GroenLinks zijn er nog teveel gemeenten die de wet niet uitvoeren.

Het homohuwelijk bestaat inmiddels tien jaar in Nederland. Van Gent vindt het vreemd dat er nog altijd ambtenaren zijn die mensen van hetzelfde geslacht niet willen trouwen. Het Kamerlid is blij met gemeenten als Groningen, Amsterdam, Rotterdam en Utrecht, waar er geen plaats meer is voor zogenaamde weigerambtenaren.

GroenLinks heeft inmiddels het kabinet en de Tweede Kamer opgeroepen om kleur te bekennen en dreigt een aangehouden motie over de kwestie in stemming te brengen. De motie heeft Van Gent voor de zomer aangehouden omdat afgesproken was eerst te wachten op een reactie van de ministers Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken en Marja van Bijsterveld van Emancipatie. Deze hebben toegezegd in oktober met een reactie te komen.

In het Reformatorisch Dagblad laat een woordvoerder van minister Van Bijsterveld weten dat de minister hecht aan de tolerantie in Nederland. “Homo’s moeten in elke gemeente kunnen trouwen, maar er moet ook ruimte zijn voor andersdenkenden”, aldus de woordvoerder in de krant.