Van der Molen heeft finish Wandel Elfstedentocht in zicht

nieuws
Foto: mrg.bz/by2JQW

Ruim tweehonderd kilometer lopend afleggen. Hilde van der Molen doet het deze dagen samen met zo’n duizend anderen. Afgelopen dinsdag is zij begonnen aan de Elfstedenwandeltocht. Zaterdag hoopt ze te finishen in Leeuwarden.

“Het gaat hartstikke goed”, vertelt Van der Molen. “Het is heerlijk weer en het waait erg hard en daar zijn we eigenlijk best wel blij mee omdat lopen in de zon best wel uitputtend is”. Van der Molen is vrijdagochtend om 07.00 uur gestart op het Raadhuisplein in Franeker. Via Minnertsga en Sint Annaparochie hoopt ze voor 19.00 uur te finishen in Dokkum. “Het is een tocht van 45 kilometer en dat is best wel een tegenvaller. Gisteren (donderdag, red.) hadden we namelijk een etappe van 41 kilometer en dan moet je ineens weer een grotere afstand afleggen en dat is behoorlijk uitputtend”.

Vierdaagse
Het bekendste meerdaagse wandelevenement is de Nijmeegse Vierdaagse. Toch is die Vierdaagse een eitje vergeleken met de Elfstedentocht. “De Vierdaagse heb ik zelf nooit gelopen maar ik hoor van mensen om mij heen dat de Wandel Elfstedentocht veel zwaarder is. Om het feit dat het ten eerste een dag langer duurt en het ten tweede wisselende afstanden heeft, terwijl de af te leggen afstand op de Vierdaagse altijd hetzelfde is”, legt Van der Molen uit.

Gezellige sfeer
De sfeer onderweg is volgens Van der Molen geweldig. “Ik slaap deze dagen samen met de andere deelnemers op een vrachtschip die met ons mee reist. Doordat je de hele dag met elkaar optrekt krijg je een band met elkaar”. De publieke belangstelling valt volgens de loopster wat tegen. “Tijdens de eerste dagen waren er weinig mensen om ons aan te moedigen. Maar omdat veel mensen nu vrij hebben zie je in de dorpen veel mensen langs de kant van de weg staan die ons toejuichen. En dat is ontzettend gezellig”.

Finish
Van der Molen heeft goede hoop dat ze zaterdag de finish in Leeuwarden zal halen. “Ik loop niet meer zo hard als op de eerste dag. Dat komt door een blessure aan mijn scheenbeen. Maar ik kom er wel, alleen zal ik wat later over de finish komen”.