Tieners goed in mening vormen over orgaandonatie

nieuws
Foto: sxc.hu/profile/Rotorhead

Tieners vanaf twaalf jaar zijn heel goed in staat een mening te vormen over orgaandonatie. Dat zegt onderzoeker Marion Siebelink van het UMCG. Dit komt omdat jongeren op die leeftijd al regelmatig via social-media met dit onderwerp in aanraking komen.

Volgens de onderzoekster denken ouders onterecht dat een gesprek over orgaandonatie met hun kinderen moeilijk is omdat je dan moet praten over de dood. In de praktijk blijkt echter dat tieners dat niet zo zwaar beleven en het juist prettig vinden om er in gezinsverband over te praten.

Siebelink doet de uitspraak naar aanleiding van een onderzoek van de Nederlandse Transplantatie Stichting. Daaruit blijkt dat een kwart van de jongeren door het gesprek thuis positiever over het onderwerp zijn gaan denken. “Orgaandonatie is bij uitstek iets wat je op een rustig moment thuis aan de keukentafel zou moeten bespreken”, aldus Siebelink.

De uitspraak van Siebelink komt op een moment waarop minister Edith Schipper van Volksgezondheid een herinneringsbrief aan jongeren stuurt. Half april ontvingen alle jongeren die achttien jaar zijn, de eerste brief met een oproep om hun orgaandonatie vast te leggen. Volgens het ministerie hebben 35.000 jongeren op de brief gereageerd.