RuG: nieuw bezuinigingen kille maatregel

Het nieuwe plan voor bezuinigingen in het hoger onderwijs is een ‘kille maatregel die niet bedoeld is om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren’. Dat stelt prof. dr. Koos Duppen van de Rijksuniversiteit Groningen.

Het kabinet wil in totaal 370 miljoen euro bezuinigen in het hoger onderwijs. Studenten die langer over hun studie doen, moeten per 1 september 3000 euro boete per jaar betalen. De langstudeerdersboete voor de onderwijsinstellingen zelf is geschrapt.

De onderwijsinstellingen moeten in totaal 190 miljoen euro bezuinigen. Voor de RUG komt dit neer op 10 miljoen euro. Volgens Duppen staat dit gelijk aan het schrappen van 150 tot 200 arbeidsplaatsen. “Wij zijn hier niet blij mee. Dit betekent verlies van onderwijscapaciteit. We blijven de Tweede Kamerfracties aanschrijven om de plannen te herzien. Dat wordt heel moeilijk, maar ik blijf hoop koesteren.”