Boetes voor langstudeerders gehandhaafd

nieuws

Staatssecretaris Halbe Zijlstra van Onderwijs past zijn plannen voor langstudeerders enigszins aan. Dat blijkt uit het wetsvoorstel dat dinsdag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

De boete voor studenten die meer dan een jaar te lang over hun studie doen, blijft op 3000 euro staan. De maatregel gaat al op 1 september van dit jaar in.

Zijlstra schrapt wel de boete die de universiteiten voor langstudeerders moeten betalen. Volgens de Raad van State is die boete onredelijk. Zijlstra wil de bezuiniging van 190 miljoen nu verspreiden over alle onderwijsinstellingen.

Woordvoerder Speekman van de RUG is niet blij met de aanpassing van de plannen, omdat de universiteiten toch een forse bezuiniging krijgen opgelegd. Dat is slecht voor de gewenste verbetering van het hoger onderwijs.