
Sinds 1 december 2024 zijn er al meer dan 25.000 waarschuwingsbrieven verstuurd. Maar sinds deze week worden overtreders van de nieuwe venstertijden in de binnenstad van Groningen ook echt beboet. Dee camera’s slingeren niet alleen overtreders van de venstertijden op de bon. Ook sommige andere verkeersovertredingen worden beboet.
Na een periode van waarschuwingsbrieven schrijft de gemeente sinds maandag boetes uit voor verkeersovertredingen in het venstertijdengebied. Het venstertijdengebied beslaat de binnenstad binnen de Diepenring, het winkelgebied rond de Westerhaven, de Sledemennerbuurt en tijdelijk ook de zuidzijde van de Noorderhaven ZZ. Bestel- en vrachtauto’s mogen daar alleen tussen 05:00 en 12:00 uur inrijden. Buiten die tijden is een ontheffing nodig.
Inmiddels zijn, zo stelt wethouder Philip Broeksma, op alle in- en uitgaande wegen van het venstertijdengebied camera’s geplaatst. Die scannen alle nummerplaten. Als er een overtreding wordt geconstateerd, kijkt een gemeentelijke BOA nog een keer naar het kiekje om de overtreding te bevestigen.
Maar niet alleen vrachtwagens zonder ontheffing krijgen een boete. Ook andere overtreders gaan op de bon, vertelt Broeksma in een brief aan de gemeenteraad. “Het Openbaar Ministerie vereist, vanwege het non-discriminatiebeginsel, dat alle (kenteken houdende) verkeersdeelnemers die een dergelijke overtreding maken, worden bekeurd. Dit gaat dus ook om bijvoorbeeld personenauto’s die tegen de richting inrijden of brommers in een voetgangersgebied.”
Sinds 1 februari 2023 mogen bedrijfsauto’s en vrachtwagens alleen tussen 05.00 en 12.00 uur de binnenstad in en uit. Buiten deze tijden is een ontheffing nodig. De gemeente wilde graag eerder beginnen met handhaven, maar moest lang wachten totdat er genoeg camera’s beschikbaar waren. Die zijn er nu dus wel.
Broeksma benadrukt ten slotte nogmaals dat de nieuwe venstertijden bedoeld zijn als deelmaatregel om de ‘openbare ruimte terug te winnen’. “De ANPR-camera’s zijn een middel om te komen tot het reguleren van de Stadslogistiek in de binnenstad van Groningen. Doel is het terugwinnen van de openbare ruimte voor verblijf, voetgangers en fietsers en daarmee het verbeteren van de leefbaarheid van onze binnenstad.”