Basisscholen in de strijd tegen plastic soep

De gemeente Groningen en de waterschappen Noorderzijlvest en Hunze en Aa’s hielden deze week een actie tegen plastic soep. Een onderdeel is voorlichting op scholen.

Voor het derde achtereenvolgende jaar zetten waterschappen en gemeente zich in voor schoner oppervlaktewater, onder de noemer ‘Hart voor schoner water’. Er zijn diverse activiteiten georganiseerd op en rond de Groningse en Noord-Drentse wateren. Het gaat onder meer om voorlichting, een busexcursie, jongereneducatie en schoonmaakacties.

Ook kregen drie basisscholen in de stad voorlichting over waterkwaliteit. De MilieuStewards van de gemeente lieten zien dat ‘plastic soep’ geen ver-van-mijn-bed-show is, want ook in Groningen belandt veel te veel plastic in het water. Het gaat onder meer om snoepverpakkingen en sigarettenfilters.

Vrijdag, de laatste dag van de actieweek, stond in het teken van Operatie Schepnet in samenwerking met Watersporthuis Teuntje de Slak uit Haren. Dat is een grote schoonmaakactie op en rond het Hoornsemeer en Paterswoldsemeer. Deelnemende leerlingen leren wat schoon water is door visjes te vangen met een net, maar krijgen ook een tochtje op supboard met een rondvaartboot.