‘Pissende ijsbeer’ gearriveerd bij Groninger Museum

nieuws
Foto: Tom Rustebiel

Het kunstwerk ‘De Pissende IJsbeer’ van kunstenaar Florentijn Hofman is maandagavond gearriveerd bij het Groninger Museum. De onthulling van het tijdelijke kunstwerk vindt komende vrijdag plaats.

De ijsbeer werd in het begin van de avond met een vrachtwagen naar het museum gereden. Met een kraan werd het kunstwerk op zijn plaats getild. Vanaf komende vrijdag is ‘De Pissende IJsbeer’ te bewonderen op de hoek van het Ploegpaviljoen. Dit is een afgeschermde plaats waar het publiek niet bij kan komen. Het kunstwerk zal tot 3 november in Groningen te zien zijn. Dit is tegelijkertijd met de Kinderbiënnale die in het Groninger Museum plaatsvindt. Hofman is door het museum gevraagd om een kunstwerk voor deze interactieve kunsttentoonstelling voor kinderen te maken. De kunstenaar heeft gewerkt aan een grote worm waar kinderen doorheen kunnen lopen.

Enthousiast
Gedurende dit proces dacht Hofman dat het leuk zou zijn om ook de ijsbeer naar Groningen te brengen. Het Groninger Museum reageerde direct enthousiast. De afgelopen maanden kwam de ijsbeer regelmatig in het nieuws. Tot november stond het kunstwerk in Amersfoort. Daar was eerst niet iedereen blij met het object omdat het kletterende water buurtbewoners in de nacht uit hun slaap hield. Nadat het systeem ’s nachts werd uitgeschakeld werd de ijsbeer omarmd. Er gingen zelfs geluiden op om het kunstobject in de Keistad te behouden. Dat ging niet door. De afgelopen maand liet de provincie Drenthe nog weten interesse te hebben. Uiteindelijk heeft de kunstenaar gekozen voor Groningen. Overlast wordt er de komende maanden niet verwacht, omdat in vergelijking met Amersfoort het in Groningen nooit stil is.

Florentijn Hofman
Florentijn Hofman woont en werkt in Arnhem. Hij volgde een opleiding aan de Christelijke Academie voor Beeldende Kunsten in Kampen en voltooide daarna een mastersopleiding aan de Kunsthochschule in Berlijn. Hij brak door met zijn levensgrote kunstwerken van dieren. Zo maakte hij een 31 meter lange muskusrat, een 12 meter hoge herdershond en een 30 meter lang feestaardvarken. Wereldwijd bekend werd Hofman met zijn Rubber Duck. Dit opblaasbare, drijvende kunstwerk bestaat in verschillende groottes. Ze drijven op een onzichtbaar ponton en worden aangemeerd in havens. Hofman heeft dergelijke eenden tentoongesteld in Europa, Azië en Australië. Die in Hong Kong, met een hoogte van 14 meter, is het meest bekend.