Ruim tweehonderd studio’s binnenstad ontruimd door kortsluiting, bewoners opgevangen in De Oosterpoort

nieuws
Foto: Rick ten Cate - tencatefotografie.nl

Ruim tweehonderd studio’s aan de Reitemakersrijge zijn zaterdagavond ontruimd vanwege problemen met de elektriciteit. Volgens de brandweer is er sprake van kortsluiting in het elektriciteitsnet. Enexis werkt hard aan een oplossing.

De melding van een mogelijke brand in een hoogspanningsruimte, die zich in het studiocomplex bevindt, kwam rond 20.00 uur binnen. “In het gebouw troffen we geen brand aan”, vertelt brandweerwoordvoerder Johan Bosklopper. “Zoals het nu lijkt is er kortsluiting ontstaan in het spanningsnet. We weten niet waar dit door veroorzaakt is.” Energiebedrijf Enexis kwam ter plaatse om onderzoek te doen. Om dit onderzoek veilig uit te kunnen voeren moest de stroom uitgeschakeld worden, waardoor de 200 tot 250 studio’s in het gebouw zonder stroom kwamen te zitten.

Opvang in De Oosterpoort
Vanwege het uitschakelen van de stroom werd rond 22.00 uur besloten om het gebouw te evacueren. Nieuwsfotograaf Rick ten Cate van tencatefotografie.nl: “Bewoners hebben een tijdlang op de binnenplaats van het gebouw gestaan. Zojuist kwam het bericht dat men opgevangen wordt in De Oosterpoort. Bewoners lopen in kleine groepjes naar deze locatie.”

Update 02.00 uur:
De brandweer verwacht dat de bewoners in de loop van de nacht weer terug kunnen naar hun woning. Bosklopper: “Enexis is hard aan het werk om een noodstroomvoorziening te realiseren. De verwachting op dit moment is dat het gebouw halverwege de nacht weer voorzien is van elektriciteit. Op dat moment mogen de bewoners weer terug naar hun appartementen.” Tot die tijd blijft de opvang in De Oosterpoort beschikbaar.

GRIP-1
Omdat er bij het incident verschillende hulpdiensten zijn betrokken, en er een groot aantal bewoners geëvacueerd moet worden, is er opgeschaald naar GRIP-1. Op het Gedempte Zuiderdiep is een Commando Plaats Incident ingericht. Hier staat ook het CoPi-voertuig van Veiligheidsregio. In deze commandowagen kunnen de hulpdiensten overleg voeren, en kan het incident gecoördineerd worden.

Later meer.

Foto: Mike Weening – Weening Fotografie
Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl
Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl
Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl