Ruim tweeduizend reacties op uitbreidingsplannen Defensie

nieuws
Foto via Google Maps - Streetview

Burgers, overheden en belangenorganisaties hebben ongeveer 2.100 zienswijzen ingediend op de voorgenomen uitbreidingsplannen van Defensie. De strijdkrachten willen ook in Groningen gaan uitbreiden en ook in onze gemeente zijn potentiële locaties aangewezen.

Hoeveel reacties er uit Groningen zijn binnengekomen op de uitbreidingsplannen is nog niet bekend. Defensie moet zich nog door de poststukken heen werken die zijn binnengekomen op de plannen. Het aantal reacties per provincie en per activiteit wordt de komende anderhalve week op een rijtje gezet. Wel is bekend dat veel bezwaren komen uit Noord-Brabant, Limburg en Flevoland en meestal gaan over vliegen met straaljagers en het concentreren van manschappen en materieel in het midden van Nederland.

Eind december werd bekend dat Defensie in de provincie Groningen plekken heeft aangewezen voor een grootschalige opslag voor containers met munitie en andere bevoorrading. Eén daarvan ligt in een gebied bij Lageland, tussen Meerstad, Ten Boer, Siddeburen en Harkstede. Het gebied werd aangewezen als mogelijke plek voor de opslag, omdat het zeker 1.900 meter buiten een echte bebouwde kom ligt en dunbevolkt is (minder dan honderd woningen in de eerder genoemde radius). Op het nieuwe terrein van minimaal 0,22 km2 moet plek komen voor munitie en bevoorrading in maximaal 480 containers, die zijn klaargezet om snel te kunnen gebruiken bij een inzet.

De strijdkrachten kiezen voor Noordoost-Nederland, omdat het dicht bij de Eemshaven ligt. Maar de provincie Groningen heeft al laten weten dat het dit depot op deze plek niet ziet zitten. Gedeputeerde Bram Schmaal liet vorige week aan verschillende media weten niet mee te werken aan twee van de geplande locaties, waaronder die in onze gemeente. Het provinciebestuur is niet tegen de uitbreidingsplannen an sich en wil daarom met Defensie in gesprek over alternatieven.