Eerste geval blauwtong in gemeente vastgesteld in Onnen

nieuws
Foto: Skitterphoto via Pexels.com

Voor het eerst sinds de uitbraak van het blauwtong-virus is in de gemeente Groningen een geval gemeld bij de NVWA.

In Onnen werd een geval gemeld op basis van symptomen. De direct zichtbare symptomen zijn dan zo duidelijk, dat deze wordt gemeld zonder dat er bloedonderzoek naar is gedaan.

De ziekte heeft zich inmiddels uitgebreid naar alle provincies. In de provincie Groningen zijn tot nu toe 25 gevallen gemeld. Inmiddels zijn in Nederland sinds begin september meer dan tweeduizend besmettingen vastgesteld. Het aantal waarschijnlijke besmettingen is de drieduizend voorbij.

Het blauwtongvirus komt voornamelijk voor bij schapen en runderen, maar ook andere herkauwers kunnen besmet worden. De besmettingen komen door de beet van vliegjes (knutten) die besmet zijn met het virus. Dieren met het virus krijgen (naast de zeldzame blauwe tong) hoge koorts en pijn en ontsteking van de kroonrand bij de hoeven. Daarnaast krijgen ze zwellingen van de kop, tong en lippen, waardoor eten moeilijk of onmogelijk wordt. Als gevolg van deze symptomen kunnen dieren overlijden.

Vooral schapen hebben veel last van de ziekte. Runderen en geiten kunnen het virus ook krijgen, maar hebben er vaak minder last van. Ze kunnen het virus wel verspreiden. Hoe het virus verder verloopt, lijkt afhankelijk van het weer. Knutten blijven vaak actie tot november, maar als het lang warm en vochtig blijft, zijn de vliegen langer actief.

Blauwtong is geen zoönose. De ziekte kan daardoor niet overgaan van dier op mens.