Speciale kliko en extra statiegeldbeugels tegen rommel en gesloopte afvalbakken

nieuws
Foto via Gemeente Groningen

De gemeente Groningen is deze week begonnen met een proef met een speciale kliko voor lege blikjes en flesjes. De afvalbak moet voorkomen dat prullenbakken worden gesloopt en zwerfafval op straat terecht komt. Dat gebeurt sinds de invoering van statiegeld op blikjes in april steeds vaker.

De speciale afvalbak van Stadsbeheer staat, bij wijze van proef, naast een reguliere afvalbak Tussen beide Markten. Naast de kliko zijn er ook tien extra statiegeldbeugels op prullenbakken geplaast, waar mensen hun blikjes en flesjes kunnen achterlaten. Deze beugels werden al gebruikt op prullenbakken op de Vismarkt, in het Noorderplantsoen en bij het Hoofdstation.

Met name grote steden hebben sinds de invoering van statiegeld op blikjes te maken met een sterke toename van zwerfafval rond prullenbakken, doordat mensen de bakken doorpluizen op zoek naar lege blikjes. Ook worden prullenbakken soms gesloopt om makkelijker bij het afval te komen.

Volgens de gemeente gaat Stadsbeheer, als de proef goed werkt, meer kliko’s en statiegeldbeugels plaatsen. Dat zal voornamelijk op plekken zijn waar de prullenbakken vaak worden opengehaald.