Sofie Dokter elfde op zevenkamp bij WK Atletiek; brons voor Anouk Vetter

nieuws

Sofie Dokter van Groningen Atletiek is zondag elfde geworden op de zevenkamp tijdens het wereldkampioenschap atletiek in Boedapest.

De twintigjarige atlete kon tijdens haar alweer derde meerkamp van dit seizoen niet meer tippen aan het topniveau van eerder dit jaar. Ze eindigde als elfde van de 23 deelneemsters, met een totaal van 6.192 punten. Wel liet ze een persoonlijk record noteren op het onderdeel speerwerpen.

Haar prestaties over twee dagen waren als volgt: 100 meter horden 13,82 – hoogspringen 1.80 – kogelstoten 13.16 – 200 meter 23,89 – verspringen 6.09 – speerwerpen 44.46 – 800 meter 2.17,98. Ruim een maand geleden werd de goedlachse Groningse nog tweede tijdens het EK voor atleten tot 23 jaar.

De twee andere Nederlandse meerkampsters, Anouk Vetter en Emma Oosterwegel, eindigden resp. als derde en vijfde. Bij de Olympische Spelen van vorig jaar werden ze nog tweede en derde, maar beide kwamen vrij recentelijk terug van fikse blessures. De Amsterdamse Vetter vestigde wel een zogenoemd kampioenschapsrecord, door bij het speerwerpen een afstand van 59 meter 57 te halen. Nooit eerder had een vrouw bij een meerkamp de speer zo ver geworpen.

De Engelse Katarina Johnson-Thompson werd na een spannende afsluitende 800 meter wereldkampioen, vlak voor de Amerikaanse Anna Hall. Het verschil was slechts 20 punten: 6740 om 6720 punten.

Jorinde van Klinken, ook van Groningen Atletiek, plaatste zich zondag voor de finale van het discuswerpen. Tijdens de kwalificatie kwam ze tot een afstand van 63.10 meter, de achtste prestatie van de twaalf finalisten. Tijdens de finale, aanstaande dinsdag, begint iedereen echter weer op nul.