Oproep: maak de introductieweek beter toegankelijk

nieuws
Foto: Anneloes Struik

De komende weken zijn er in het hele land introductieweken voor aankomende studenten. Het ECIO en de studentenorganisaties hebben deze woensdag een oproep gedaan voor toegankelijke introductieweken.

Zo vindt in Groningen vanaf komende maandag de KEI-week plaats. Het ECIO, wat staat voor Expertisecentrum Inclusief Onderwijs, en de studentenorganisatie vragen de organisatoren van deze weken om rekening te houden met jongeren met een hulpvraag. Het gaat onder meer om studenten in een rolstoel, eerstejaars met een chronische ziekte en jongeren met mentale problemen.

Joyce van der Wegen van het ECIO: “voor aankomende studenten is de introductieweek een belangrijk moment om nieuwe vrienden te maken en de campus te leren kennen. Daarnaast weten we uit onderzoek dat de introductieperiode essentieel is voor het studieverloop en de studentenwelzijn.”

De initiatiefnemers geven met hun oproep gehoor aan signalen van studenten met een beperking die problemen hadden met ontoegankelijke gebouwen, een te intensief programma of zaken als onbegrip. Ze komen daarom met een achttal tips voor het organiseren van introductieweken.

Het gaat onder meer om de keuze voor toegankelijke locaties, het inrichten van prikkelarme ruimtes voor mensen met paniekklachten of ADHD, en om goede communicatie over waar eerstejaars terecht kunnen als ze hulp nodig hebben.