Ook Partij voor het Noorden hekelt ‘koehandel’ om restzetels Eerste Kamer: ‘Nu weten landelijke partijen ons ineens wel te vinden’

nieuws
Foto: PXHere.com (CC 0.0)

‘Landelijke partijen hebben de problemen in de provincie Groningen in de afgelopen jaren altijd gebagatelliseerd en ze hebben weggekeken van de Noordelijke provincies. Nu er een strijd lijkt te zijn losgebarsten om de restzetel, weten sommige landelijke partijen de Partij vóór het Noorden ineens wel te vinden.’

Dat stelt de Statenfractie van de Partij voor het Noorden, nadat fractievoorzitter Dries Zwart dinsdag zijn stem uitbracht voor de Eerste Kamer.

Volgens de Partij voor het Noorden zijn er al geruime tijd verschillende verzoeken geweest in de richting van de partij, met de vraag waar de stem van deze partij naar toe ging. Die ging volgens Zwart naar de Onafhankelijke Partij Nederland. De Partij vóór het Noorden doet zelf niet mee in de Eerste Kamer en kreeg mede daarom verzoeken en beloften van partijen om de stem een bepaalde kant op te laten gaan.

“Nu er een strijd lijkt te zijn losgebarsten om de restzetel, weten sommige landelijke partijen de Partij vóór het Noorden ineens wel te vinden”, aldus de fractie. “Maar zowel oppositie als coalitie hebben de problemen in de provincie Groningen in de afgelopen jaren altijd gebagatelliseerd en ze hebben weggekeken van de Noordelijke provincies.”

De Partij voor het Noorden stelt dat de strijd om de zetels in de senaat voor de partij voor de verkiezingen begon, zowel onder landelijke fractie als onder kiezers: “Er zijn door kiezers tientallen mailtjes gestuurd naar de PvhN ten tijde van de verkiezingen, waarvan er slechts 3 gingen over het partijprogramma en de rest eigenlijk alleen maar met de vraag waar de PvhN op zal stemmen voor de Eerste Kamer. Alsof het daar bij de Provinciale Staten om gaat.”