Protest studenten in Academiegebouw tegen ontslag Susanne Täuber afgelopen

nieuws
Studenten protesten in het Academiegebouw tegen het ontslag van Täuber. Foto: Rieks Oijnhausen

Studenten die sinds woensdagmiddag protesteren in de hal van het Academiegebouw tegen het ontslag van universitair hoofddocent Susanne Täuber hebben rond 23.00 uur het gebouw verlaten. Dat melden nieuwsfotografen.

“Rond 23.00 uur verliet een groep van ongeveer vijftig studenten het gebouw”, vertelt een fotograaf. “Daarbij werd er gejuicht, en werd er ook wat vuurwerk afgestoken.” De studenten waren hun protest begonnen omdat er volgens eigenzeggen onvoldoende wordt opgetreden tegen sociale onveiligheid op de Rijksuniversiteit. Afgelopen dinsdag overhandigden ze nog een petitie met 3.500 handtekeningen aan het bestuur van de RUG, met het verzoek om het ontslag van Täuber in te trekken.

Susanne Täuber werd ontslagen omdat ze in een wetenschappelijke publicatie had gemeld dat vrouwelijke onderzoekers aan de RUG worden tegengewerkt in hun carrière. De docent, die zelf expert sociale veiligheid is, spande daarop een rechtszaak aan. De rechter keurde het ontslag echter goed, vanwege de verstoorde arbeidsrelatie. Bestuursvoorzitter Jouke de Vries van de RUG beloofde dinsdag, de petitie goed te zullen bestuderen en erop terug te komen. Het is onbekend of de protestactie van woensdag binnenkort een vervolg gaat krijgen.

Bekijk hier beelden waarop studenten het gebouw verlieten: