Liveblog (gesloten): BBB de grootste in provincie, GroenLinks blijft de grootste in gemeente

nieuws
Gouke Moes van de BBB springt een gat in de lucht als hij de resultaten uit de gemeente Oldambt hoort. Foto: Mirre van de Klok

Stemgerechtigden konden woensdag tot 21.00 uur naar het stembureau om een stem uit te brengen voor Provinciale Staten en de waterschappen. In dit liveblog houden we je woensdagavond op de hoogte van de laatste stand van zaken.

Samenvatting:
– BBB, PvdD en Volt zijn de grote winnaars in de provincie Groningen
– In de gemeente Groningen blijft GroenLinks de grootste, VVD, CDA, SP, Forum voor Democratie verliezen fors
– Het opkomstpercentage in de gemeente Groningen ligt op 64,2%, vier jaar geleden was dit 57,8%
– De uitslkagen van de waterschapsverkiezingen worden donderdagmiddag verwacht

 

Donderdag 16 maart 2023, 11.17 uur

De voorlopige zetelverdeling in Provinciale Staten is nu bekend. De BBB wordt met 12 zetels in één klap de grootste fractie in de Provinciale Staten van Groningen. Daarmee sluiten we het liveblog af.

 2019  2023 Zetels
GroenLinks 12,5% 9,6% 5 (-1)
PvdA 12% 10% 5 (0)
Forum voor Democratie 10,2% 2,4% 1 (-4)
ChristenUnie 9,5% 6,3% 3 (-1)
SP 8,7% 5,5% 2 (-2)
VVD 8,5% 5,7% 2 (-2)
CDA 8,1% 4,1% 2 (-1)
Groninger Belang 7,3% 6,0% 3 (0)
D66 6,6% 5,4% 2 (-1)
PVV 6,0% 4,7% 2 (0)
Partij voor het Noorden 4,1% 2,9% 1 (-1)
Partij voor de Dieren 4,1% 5,0% 2 (+1)
50PLUS 2,2% 1,4% 0 (-1)
BBB 23,6% 12 (+12)
Belang van Nederland (BVNL) 0,6% 0 (-)
Volt 3,8% 1 (+1)
SGP 1,1% 0 (0)
Jezus Leeft 0,1% 0 (0)
JA21 1,7% 0 (0)

Donderdag 16 maart 2023, 02.21 uur
Voor de provincie Groningen volgt er deze nacht geen uitslag meer. Dat heeft Commissaris van de Koning René Paas (CDA) laten weten. Paas: “We hebben op dit moment vier gemeenten binnen. Het duurt allemaal heel erg lang. Dat komt enerzijds door de enorm hoge opkomst en anderzijds door de hele grote stembiljetten. Er moet veel geteld worden. Verschillende gemeenten hebben extra vrijwilligers ingevlogen, maar de capaciteit tellers is niet opgewassen tegen het aantal stembiljetten. Dat het opkomstpercentage hoog ligt is mooi, maar is ook ongemakkelijk, omdat je nu graag wilt weten wat de uitslag is. Deze zal nu morgen in de loop van de dag verschijnen.”

Verslaggever Andor Heij sprak met Paas op het moment dat er nog slechts drie gemeenten waren uitgeteld:

Donderdag 16 maart 2023, 01.53 uur
Eén van de grote winnaars in de gemeente Groningen is Volt. Lijsttrekker Jan Jacob Hilberdink: “Dit is feest. We halen 7,7% van de stemmen. Je hoopt er een beetje op. We hebben een waanzinnige campagne gevoerd. Veel vrijwilligers hebben zich er voor ingezet. We hebben veel energie gestoken in de online marketing. En dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Het resultaat overstijgt mijn verwachtingen.” De partij zou vorig jaar meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen maar moest zich uiteindelijk terugtrekken: “We moesten voor deze verkiezingen weer starten vanaf nul. We waren ons vliegwiel kwijt. Dat we nu dan 7,7% van de stemmen halen, dat is een waanzinnige prestatie. Volgens mij ook de beste prestatie van alle acht provincies waarin we als partij mee doen. We zijn geslaagd in onze missie. Dat BBB zoveel stemmen zou winnen dat had ik niet verwacht. We gaan sowieso hele interessante coalitiegesprekken tegemoet waar wij graag een rol in willen spelen.”

Verslaggever Maarten Siepel sprak met lijsttrekker Jan Jacob Hilberdink van Volt:

Donderdag 16 maart 2023, 01.44 uur
De gemeente Groningen is klaar met tellen. Het opkomstpercentage in deze gemeente ligt op 64,2%. GroenLinks blijft de grootste partij met 16,1%, maar verliest wel flink. Ook PvdA, Forum voor Democratie, VVD, CDA en SP verliezen. BBB is de grote winnaar met 10,7%. Een andere winnaar is Volt met 7,7%.

Donderdag 16 maart 2023, 01.38 uur
Een partij die in de provincie ook wint is Partij voor de Dieren. Lijsttrekker Meint Kolthof: “Bij alle verkiezingen maken we tot nu toe kleine stapjes vooruit. Maar de uitslag is opvallend. Het verschil kan bijna niet groter. Er viel dit keer echt wat te kiezen. Partijen met een duidelijk profiel hebben gewonnen. Als wij zoveel zetels zouden winnen als BBB dan zouden wij duidelijk zijn over het verminderen van de veestapel. En ook diervriendelijkheid zou dan op de radar komen staan. Nu BBB de grootste is ben ik bang dat het op dat vlak echt anders zal gaan. En daar maak ik mij wel zorgen over.”

Donderdag 16 maart 2023, 01.30 uur
Het programma in het Provinciehuis duurt tot 02.00 uur. Het gebouw loopt rond 01.30 uur al langzaam leeg. Tot op heden zijn de stemmen in drie van de tien Groningse gemeenten geteld. De resultaten van Pekela volgen donderdag in de loop van de dag. Volgens burgemeester Jaap Kuin (PvdA) gaat het niet lukken om vannacht nog een uitslag te presenteren omdat de opkomst veel hoger was dan verwacht.

De fractie van D66 is er maar bij gaan zitten. De partij verliest in de drie gemeenten die klaar zijn met tellen. Foto: Maarten Siepel

Donderdag 16 maart 2023, 01.21 uur
Lijsttrekker Robert de Wit van het CDA is erg teleurgesteld. Tot nu toe is het stemmen in drie gemeenten klaar en het CDA verliest in Oldambt, Stadskanaal en Westerwolde fors. De partij halveert. “Dit is een harde dreun. Je hebt het over gebieden waar het CDA van oudsher goed scoort. Dit is een geweldige tik. En hoe dat komt? Het heeft met meerdere dingen te maken. Mensen zijn het vertrouwen in de politiek kwijt. Er is in deze regio een proteststem uitgebracht. En daar zullen wij als partij mee aan de slag moeten. CDA is van oudsher een landbouwpartij. Dat is nu op dit moment anders. We moeten dat vertrouwen terugwinnen. Wij hebben een goed verhaal. En waarom dat verhaal niet overkomt? Dat heeft met landelijke politiek te maken, denk ik.”

Donderdag 16 maart 2023, 01.10 uur
Ook in Westerwolde is men uitgeteld. Het opkomstcijfer is 63,5%, waarmee het fors hoger is dan vier jaar geleden toen het op 55,9% lag. BBB is de grootste partij geworden in deze gemeente met 39,4% van de stemmen. Alle andere partijen verliezen. De PvdA gaat van 11,6 naar 7,6%, Forum voor Democratie van 15,3 naar 3,6, SP van 9,6 naar 4,4 en het CDA van 10,7 naar 4,3%. De PVV houdt de schade beperkt en gaat van 11,5% naar 9,4%.

Donderdag 16 maart 2023, 00.58 uur
Stadskanaal is de tweede gemeente in de provincie die klaar is met tellen. Het opkomstpercentage in deze gemeente ligt op 57,7%. BBB is ook in deze gemeente de grote winnaar. De partij behaalt 32,6% van de stemmen. Partij voor de Dieren blijft ongeveer gelijk, SGP en JA21 winnen. Alle andere partijen verliezen. De SP gaat van 9,9 naar 4,5%, CDA van 12,2 naar 5,7 en de ChristenUnie van 16,8 naar 12,8%.

De reactie van lijsttrekker Gouke Moes van BBB na het horen van de resultaten in de gemeente Stadskanaal. Foto: Maarten Siepel

Donderdag 16 maart 2023, 00.35 uur
Het is 00.30 uur als lijsttrekker Dries Zwart van de Partij voor het Noorden besluit om naar huis te gaan. “We hebben de afgelopen vier jaar met een mooi team ons suf geknokt voor Groningen. En nu worden we afgestraft door een proteststem. Dat het gebeurt daar heb ik helemaal geen moeite mee. Maar het is zo jammer waar we de afgelopen jaren aan gewerkt hebben. Waar we voor geknokt hebben. En ik ben echt niet zielig, of triest. En als ik morgen wakker word, dan gaan wij als fractie met frisse moed verder. Er is nog een hele hoop te doen. Onlangs is er een mooi rapport op tafel gelegd hoe Groningen de afgelopen dertig jaar is benadeeld. Wij gaan met hetzelfde enthousiasme verder.”

Verslaggever Mirre van de Klok sprak met lijsttrekker Dries Zwart van Partij voor het Noorden:

Donderdag 16 maart 2023, 00.23 uur
Grote winnaar in de gemeente Oldambt is de BBB met 32,5% van de stemmen. Lijsttrekker Gouke Moes is in zijn nopjes: “Ik had wel verwacht dat we groot zouden worden. Maar zo groot? Zo enorm? Het is schrikken op een goede manier. En ik kan me ook heel goed voorstellen dat dit even slikken is voor andere partijen. Dat een nieuwe partij zo groot binnen gaat komen. Aan de andere kant, in het verleden is dit vaker gebeurd. En wij kunnen dit als partij. Wij zijn heel goed voorbereid, en we zien het proces met vertrouwen tegemoet.”

Donderdag 16 maart 2023, 00.18 uur
Lijsttrekker Agnes Bakker van de SP reageert teleurgesteld na de resultaten uit Oldambt: “Ik vind dit heel jammer. Oldambt is van oudsher een gemeente waar wij heel goed scoren. En het is ongelofelijk knap van de BBB. Zij hebben het voor elkaar gekregen om veel mensen naar de stembus te krijgen. Maar er volgen nog heel wat gemeenten, en we moeten gaan bekijken hoe de rest van de avond gaat verlopen. En ik wil heel graag morgen weer aan de slag. Ik wil morgen direct een debat aanvragen om de parlementaire enquete gaswinning aan te kaarten.”

Donderdag 16 maart 2023, 00.06 uur
De eerste gemeente is klaar met tellen: Oldambt. Het opkomstpercentage in deze gemeente ligt op 57,5%. Dat is hoger dan vier jaar geleden toen het percentage rond de 53% lag. BBB is de grote winnaar en krijgt 32,5% van de stemmen. Een andere winnaar is Partij voor de Dieren die meer stemmen krijgt in vergelijking met vier jaar geleden. Alle andere partijen verliezen. Opvallend is het verlies van het CDA dat in Oldambt halveert, ook de SP verliest fors en de Partij voor het Noorden halveert.

Commissaris van de Koning René Paas (CDA) leest de uitslagen voor. Foto: Andor Heij

Donderdag 16 maart 2023, 00.02 uur
In de provincie Groningen zijn nog geen uitslagen bekend. Ook in de kleinste gemeente in de provincie, Pekela, wordt nog druk geteld. Op dit moment zijn de resultaten van drie van de zeven stembureaus in deze gemeente binnen. Volgens burgemeester Jaap Kuin (PvdA) is de oorzaak dat er fors meer mensen hebben gestemd dan er verwacht werd.

Woensdag 15 maart 2023, 23.54 uur
De Partij voor het Noorden zegt last te hebben van het BBB-effect. Lijsttrekker Dries Zwart: “Ik verwacht dat de opkomst flink hoger is. Dat werkt in ons nadeel, want het gaat in de regel om mensen die niet tot ons publiek behoren. Ik verwacht dat we één of twee zetels behalen. Bij de vorige verkiezingen hebben we een zetel gewonnen, die leveren we het liefste niet in. Maar op zo’n dag moet je met alles rekening houden. Je kunt verdubbelen, je kunt halveren. De afgelopen jaren hebben we als partij keihard gewerkt. We hebben mooie dingen gedaan. Op zo’n dag wil je de vruchten plukken. Maar ineens is daar de BBB. Het is niet normaal hoor dat een nieuwe partij ineens meer dan tien zetels haalt. En daarbij hebben wij het nadeel dat wij minder financiële middelen hebben als regionale partij. Maar nogmaals, het is afwachten. Op dit moment weten we nog niks.”

Woensdag 15 maart 2023, 23.45 uur
Lijsttrekker Ton van Kesteren van de PVV: “We hebben op dit moment twee zetels in de Staten. Ik hoop dat we die zetels kunnen behouden. Als dat zo is, dan zeg ik dat we het goed hebben gedaan. Je ziet in de exitpolls overal dezelfde lijn. De BBB wint, en alle gevestigde partijen verliezen. Het is duidelijk teken aan de wand. Deze verkiezingen kun je zien als een referendum. De mensen hebben geen vertrouwen in het beleid dat de afgelopen jaren tentoon is gespreid. En wat BBB betreft. Ik verwacht voor Groningen dat ze in de dubbele cijfers komen. En wat ik zeg. Ik hoop dat de PVV de twee zetels behoudt. Dat hoop ik echt.”

Woensdag 15 maart 2023, 23.39 uur
De fractie van GroenLinks sluit een samenwerking met BBB in Groningen niet uit. Dat zegt lijsttrekker Melissa van Hoorn van GroenLinks. “We gaan graag in gesprek, maar er zijn wel punten waar we op verschillen. Als je het hebt over breekpunten. Als het gaat om stikstof, als fractie wijken wij daar niet vanaf.” Van Hoorn is tevreden over wat de exitpolls laten zien: “Het is allemaal nog heel erg afwachten, maar landelijk zie ik dat we gelijk blijven staan. Dat komt overeen met wat we ook verwacht hadden. In Groningen verwacht ik dat we tussen de 5 en 6 zetels uit gaan komen.”

Woensdag 15 maart 2023, 23.25 uur
Ook jongeren die nog niet stemgerechtigd zijn, konden vandaag hun stem uitbrengen. Een zogeheten schaduwverkiezing. Uit de resultaten blijkt dat de BBB bij jeugd de grootste partij is geworden in Groningen. In het Provinciehuis wordt vanavond een uitgebreid programma aangeboden. De avond wordt druk bezocht.

De Verkiezingsavond in het provinciehuis wordt druk bezocht. Foto: Maarten Siepel

Woensdag 15 maart 2023, 22.59 uur
“Het is een spannende en intensieve avond”, reageert lijsttrekker Tjeerd van Dekken van de PvdA. “Ik zie de exitpolls, ik zie dat de BBB heel groot gaat worden, en ja dat betekent iets voor het politieke landschap. Als ik naar onszelf kijk, we staan op een zetel winst in de Eerste Kamer, dan denk ik dat we er niet slecht voor staan. Eigenlijk kun je zeggen dat we stabiliseren, en dat is goed. Daar ben ik tevreden mee.”

Over de toekomst zegt Van Dekken: “We weten de uitslag voor Groningen nog niet, maar ik denk wel dat het moeilijk gaat worden om een college te vormen. Wat heeft BBB te bieden? We weten wat ze vinden over stikstof. Maar hoe is dat op andere onderwerpen? Wat hebben ze te bieden? Wij willen als PvdA koploper zijn als het gaat om energietransitie, we willen werk voor iedereen en we willen ook de energiearmoede bestrijden. Ik hoop dat BBB dat ook wil doen.” Op de vraag of er om de BBB heen geformeerd kan worden zegt Dekken: “Ik weet niet of dat kan.”

Verslaggever Andor Heij sprak met lijsttrekker Tjeerd van Dekken van de PvdA:

Lijsttrekker Tjeerd van Dekken van de PvdA wordt geïnterviewd door OOG Tv. Foto: Maarten Siepel

Woensdag 15 maart 2023, 22.38 uur
Meint Kolthof is lijsttrekker voor de Partij voor de Dieren: “We zijn heel blij dat we doorgroeien. In Noord-Holland winnen we twee zetels, in de Eerste Kamer staan we op een zetel winst. Wat het in Groningen gaat worden is het nog even afwachten. In de peilingen winnen we in Groningen een zetel, maar hopelijk halen we ook een derde zetel binnen. Mij valt op dat steeds meer mensen onze partij weten te vinden. Mensen komen bij ons, en ze laten ons niet meer los. En dat komt omdat wij niet om de haverklap draaien. Na de verkiezingen gooien wij niet onze belangrijkste punten overboord. We zullen altijd onze kernthema’s behouden.”

Kolthof wijst daarbij ook naar de gemeente Groningen: “We zitten daar in het gemeentebestuur, samen met een aantal gelijkgezinde partijen. We hoefden geen kernthema’s overboord te gooien. Sterker nog, we hebben in de gemeente een hele mooie coalitie kunnen bouwen.” De lijsttrekker noemt de uitslag interessant: “Wat je nu in de exitpolls ziet heeft alles te maken met vertrouwen in de politiek. Onder Henk Bleker (CDA) is er een beleid gevoerd met een pas waarbij boeren alle ruimte kregen. Maar zorg en aandacht voor de natuur was er niet. Mensen missen visie in de politiek. En persoonlijk, ik vind het niet onterecht dat coalitiepartijen vandaag de deksel op hun neus krijgen.”

Verslaggever Maarten Siepel sprak met lijsttrekker Meint Kolthof van de Partij voor de Dieren:

Woensdag 15 maart 2023, 22.38 uur
In Groningen zijn nog geen uitslagen bekend. Toch kan lijsttrekker Robert de Wit van het CDA al wat conclusies trekken: “Als je naar de landelijke exitpoll kijkt, dan zie je dat alle partijen op verlies staan. Daarmee concludeer ik dat het vertrouwen in de politiek laag is. Daar zullen we keihard aan moeten gaan werken. En normaal reageer ik niet zo snel op exitpolls. Maar deze is heel duidelijk, en ik wil BBB dan ook feliciteren met de monsterscore.” Het CDA lijkt in de exitpoll vier zetels te verliezen: “Het is spannend, en we moeten afwachten. En het hoeft ook niks voor Groningen te betekenen. Wel wil ik zeggen dat ik heel trots ben op het team waarmee we de afgelopen jaren hebben gestreden. Iedereen heeft heel erg zijn best gedaan. En daar gaan we ook mee door.”

Verslaggever Mirre van de Klok sprak met lijsttrekker Robert de Wit van het CDA:

Woensdag 15 maart 2023, 22.12 uur
“Dit belooft heel wat”, reageert lijsttrekker Gouke Moes van de BBB als hij in het Provinciehuis naar de exitpoll van Ipsos kijkt. Volgens de poll zou de BBB in de Eerste Kamer vijftien zetels krijgen. “Dit is ongelofelijk. Natuurlijk blijft het een exitpoll, maar ik heb zojuist wel een gat in de lucht gesprongen. We gaan er een mooie avond van maken, en ik ben heel benieuwd naar de exitpoll van Groningen.” Op de vraag of Moes ook verantwoordelijkheid gaat nemen als de partij de grootste blijkt te worden: “Absoluut. Daar zijn we ook op voorbereid. Welke partijen ik als eerste ga uitnodigen? Ik heb geen voorkeur. Alle partijen zijn voor ons een mogelijkheid in de coalitievorming.”

Lijsttrekker Gouke Moes van de BBB. Foto: Maarten Siepel

Woensdag 15 maart 2023, 22.03 uur
Volgens een exitpoll van Ipsos lijkt BBB de grootste partij in de Eerste Kamer te worden met 15 zetels. Ook de combinatie GroenLinks/PvdA behaalt volgens de poll gezamenlijk 15 zetels. Ook wint de Partij voor de Dieren een zetel.

Zetelpeiling van Ipsos voor de Eerste Kamer. Foto: screenshot

Woensdag 15 maart 2023, 21.51 uur
In het Provinciehuis vindt vanavond een uitgebreid programma plaats. In de Statenzaal worden de resultaten bekendgemaakt, in het atrium is er ruimte voor een pubquiz en ook gaan scholieren een schaduwverkiezing houden. Aan het Martinikerkhof druppelen inmiddels de eerste lijsttrekkers binnen. Jonathan Scotto di Minico van Jezus Leeft was de eerste: “Ik hoop dat Jezus terug gaat komen in de politiek, dat we één zetel behalen. Aan de andere kant. Ons doel is nu al behaald. We hebben de afgelopen weken tijdens onze campagne duidelijk onze boodschap kunnen verkondigen.” Ondanks dat de prognoses er niet op wijzen is er een probleem als de partij twee zetels gaat behalen: “Ik ben de enige die op de lijst staat. Halen we meer zetels, dan ga ik die weggeven. Misschien dat ik dan de SGP blij kan maken.”

Woensdag 15 maart 2023, 21.38 uur
De eerste gemeente in Nederland is klaar met tellen. Traditioneel is dat Schiermonnikoog. Op het Friese Waddeneiland bracht 74,6% van de stemgerechtigden een stem uit. BBB werd het grootste met 24%. PvdA is tweede geworden met 15,6%. Van de Groningse gemeenten zijn nog geen resultaten bekend.

Woensdag 15 maart 2023, 21.26 uur
Wat is het landelijke beeld? Op dit moment zijn er twee exitpolls gepresenteerd voor de provincies Noord-Holland en Overijssel. In beide provincies lijkt BBB de grote winnaar te worden. BBB stevent in Noord-Holland af op negen zetels. Dat is één zetel meer dan de VVD. ChristenUnie, 50Plus en Forum voor Democratie lijken net een zetel te halen. In Overijssel lijkt BBB veruit de grootste partij te worden. De partij zou daar op 17 zetels uitkomen. GroenLinks, CDA en VVD krijgen ieder vier zetels.

Woensdag 15 maart 2023, 21.17 uur
In Groningen zijn de stembureaus nu gesloten. De medewerkers van de bureaus zijn begonnen met het tellen van de stemmen. In het Provinciehuis vindt vanavond een verkiezingsavond plaats. De eerste uitslagen worden rond 23.00 uur verwacht. De uitslagen van de waterschappen volgen donderdag. Waterschap Noorderzijlvest maakt de uitslag om 15.30 uur bekend, Hunze een Aa’s volgt om 16.00 uur.

Woensdag 15 maart 2023, 21.09 uur
Dat er op verschillende stembureaus wachtrijen ontstonden heeft te maken met een storing bij de StembureauApp. Behalve Groningen maken nog zeventien andere gemeenten gebruik van de app waarmee stempassen worden gecontroleerd op geldigheid. Op de stembureaus is overgeschakeld naar een handmatig controlesysteem. Door de storing kan ook het opkomstcijfer niet bekeken worden. De verwachting is dat een betrouwbaar opkomstcijfer de komende uren niet gepresenteerd kan worden.

Woensdag 15 maart 2023, 20.56 uur
Bij het stembureau Leger des Heils aan de Dirk Huizingastraat staat een lange wachtrij. Sybolt de Jong vraagt zich op Twitter af wat er gebeurt als straks om 21.00 uur nog niet iedereen gestemd heeft. De gemeente laat weten dat iedereen in de rij mag stemmen, ook als het 21.00 uur is geweest.

Woensdag 15 maart 2023, 20.29 uur
Mirjam Aalfs bracht een stem uit in het mooiste stembureau van Groningen. Althans dat vind ze zelf, als erfgoedliefhebber. Zij bezocht het stembureau in de Der Aa-kerk.

Woensdag 15 maart 2023, 20.21 uur
De stembureaus zijn nog veertig minuten geopend. Tot 21.00 uur kan er een stem worden uitgebracht op de Provinciale Staten en de waterschappen. Om te kunnen stemmen moet je een stempas en een geldig identiteitsbewijs kunnen tonen. “Kom mensen, als je het nog niet hebt gedaan, je kunt nog stemmen. Maak gebruik van je stem”, meldt raadslid Benni Leemhuis van GroenLinks.

Woensdag 15 maart 2023, 20.01 uur
“Ik denk dat mijn stem wel telt, samen met al die andere mensen die vandaag stemmen”, vertelt een stemgerechtigde bij het stembureau in het Christelijk Centrum in de wijk De Hoogte. Verslaggever Denise Overkleeft nam een kijkje hoe het stemmen precies in zijn werk gaat:

Woensdag 15 maart 2023, 19.49 uur
Je kunt naar het dichtstbijzijnde stemlokaal gaan, of je kijkt waar de stembureaus gevestigd zitten en onderzoekt welke interessant is waar je je stem uit kunt brengen. Arjen Bloem schrijft op Twitter dat hij zijn stem heeft uitgebracht in de Doopsgezinde Kerk. “Zijn er meer mensen die expres een historisch gebouw uitkiezen om te gaan stemmen?”

Woensdag 15 maart 2023, 19.11 uur
De gemeente Groningen laat weten dat door een storing er op dit moment geen opkomstcijfers gedeeld kunnen worden.

Woensdag 15 maart 2023, 18.47 uur
Eén van de locaties waar gestemd kan worden is het Stadhuis op de Grote Markt. Raadslid Tom Rustebiel van D66 zag dat er rond het avonduur een wachtrij was ontstaan voor dit stembureau. De opkomst rond 18.00 uur lag op 45,2 procent.

Woensdag 15 maart 2023, 17.51 uur
In het openbaar vervoer vinden vandaag stakingen plaats. Om mensen toch op het stembureau te krijgen zijn er in Groningen en Drenthe hubtaxi’s ingezet. Verslaggever Denise Overkleeft maakte een reportage over de taxi’s:

Woensdag 15 maart 2023, 16.11 uur
Tweede Kamerlid Sandra Beckerman van de SP maakte er geen geheim van op wie zij heeft gestemd.

Woensdag 15 maart 2023, 13.38 uur
Wethouder Carine Bloemhoff (PvdA) bracht haar stem uit op een school bij haar in de wijk. “Samen stemmen op school, want jong geleerd is oud gedaan”, schrijft Bloemhoff, die vandaag ook haar verjaardag viert. De kinderen mochten de stembiljetten in de bussen doen.

Woensdag 15 maart 2023, 12.01 uur
Raadslid Ceciel Nieuwenhout van GroenLinks bracht ook haar stem uit, waarbij ze niet in haar eentje naar het stembureau toog. “Vandaag stemmen voor een wereld die voor haar ook leefbaar blijft.” Nieuwenhout schrijft dat het voor de peuter een bijzondere gebeurtenis was, vooral omdat zij het stempotlood mee mocht nemen naar huis.

Woensdag 15 maart 2023, 09.00 uur
De afgelopen weken konden scholieren en mbo-studenten in het hele land naar de stembus om hun stem uit te brengen. De verkiezing werd georganiseerd door ProDemos. Zowel in de provincie als in de gemeente Groningen wordt D66, als het aan de jongeren ligt, de grootste partij. Vertrekkend fractievoorzitter Peter Gerrits van D66 spreekt van een mooie boodschap. Hendri Meendering van GroenLinks doet er nog een schepje bovenop. Hij noemt het resultaat verrassend en een teken aan de wand. Lees het volledige artikel op deze pagina.

Deel dit artikel: