Honderden mensen wagen zich in bomvolle Martinikerk aan Open Nederlandse Quiz Contest: “Sfeer is geweldig”

nieuws
Het winnende team 'Korsakofschip'. Foto: ingezonden

De veertiende editie van het Open Nederlandse Quiz Contest, dat plaatsvond in de Martinikerk, is zaterdagavond een succes geworden. Volgens Jessie Snoek van de organisatie is de sfeer het geheim van het succes.

Hoi Jessie! Een succesvolle avond …
“Absoluut. Waarbij we eindelijk het evenement ook weer eens fysiek konden aanbieden. Vanwege de coronacrisis hebben we het in 2021 en 2022 online aangeboden. Dit keer konden we het weer ouderwets in de Martinikerk organiseren. Er hadden zich 124 teams aangemeld. Elk team bestaat uit vijf deelnemers, en in overleg kunnen sommige teams uit zes mensen bestaan. Dus je hebt het in totaal over ruim zeshonderd mensen die de strijd met elkaar aan gaan. De Martinikerk was daarmee ook helemaal vol.”

En daarbij wordt er gestreden om de titel ‘Beste Quiz team van 2023’ …
“Klopt. We begonnen de avond om 18.00 uur met een diner. Om 19.00 uur begon de quiz. In totaal werden er negen rondes gespeeld. Dat verliep heel goed. We doen dit natuurlijk al heel wat jaren, maar het is heel fijn als je aan het einde van de avond kunt zeggen dat er geen problemen zijn geweest. Dat alles heel soepel is verlopen. Logischerwijs levert elke ronde punten op, waarmee aan het einde de ranglijst wordt samengesteld. Het team ‘Korsakofschip’ uit Utrecht ging er met de hoofdprijs vandoor. Dat was niet voor het eerst, want ze wonnen al drie keer eerder. Het team won een geldbedrag van honderd euro, kregen een bokaal overhandigd en wonnen toegangskaarten voor het festival De Zwarte Cross. Online won het team ‘Zonder Pressure’. Zij wonnen tickets voor een rondleiding met proeverij bij een brouwerij in Rotterdam.”

Nu hoor ik je zeggen over online deelnemers. Het was dus een hybride-evenement?
“Ja. De afgelopen jaren hebben we vanwege corona het evenement online moeten organiseren. Daarvan hebben we gezegd, dat houden we er in. We gaan bewust die combinatie maken. Op die manier kunnen ook mensen deelnemen die bijvoorbeeld minder mobiel zijn, of die een reis naar Groningen te ver vinden. En we proberen het hierdoor ook aantrekkelijk te maken voor bijvoorbeeld internationale studenten. In Groningen zijn er flink wat internationals. Zij hebben hierdoor de mogelijkheid om met hun familie of vrienden in hun thuisland hier aan deel te nemen.”

Werd er veel gebruik van gemaakt …
“Van de 124 teams waren er 113 in de Martinikerk aanwezig. De overige elf deden online mee. Dus het zijn geen grote aantallen, maar het is voor ons wel aanleiding om hier mee door te gaan. Ook omdat we op die manier kunnen groeien. In de Martinikerk is maximaal ruimte voor 120 teams. Dus eigenlijk kun je zeggen dat we fysiek helemaal vol zaten. Online biedt op dat vlak groeimogelijkheden.”

Als je naar het deelnemersveld kijkt, dan komen mensen van heinde en verre. Kun je zeggen dat jullie de afgelopen edities naam hebben gemaakt in Nederland?
“Ik vind dat een mooie conclusie. En het klopt dat het aantal deelnemers van buiten Groningen toe neemt. Uiteraard komen er nog heel veel mensen uit de gemeente, maar het aantal mensen dat vanuit de rest van Nederland hier op af komt neemt toe. Het is wat dat betreft wel een olievlek die zich steeds verder uitbreidt.”

Hoe is het succes te verklaren?
“Ik denk dat de sfeer hier heel goed is. Als je er bij aanwezig bent dan merk je dat het heel gezellig is, dat er hele leuke mensen op af komen. Doordat de avond ook begonnen wordt met een drie-gangen-diner heb je gelijk ook een hele mooie setting. Dus het geheim is denk ik de sfeer, de gezelligheid. En dat bevalt mensen.”

Open Nederlandse Quiz Contest
De eerste prijs ging naar team ‘Korsakofschip’. De tweede prijs werd bemachtigd door ‘Gargamel’, en de bronzen plak ging naar ‘A Tribe Called `Quiz’. Bij de online-teams werd er gebruik gemaakt van een eigen scorebord. ‘Zonder Pressure’ won met een verschil van negen punten op de nummer twee. De Fifty-fifty ronde werd gewonnen door Boike Teunissen. Volgend jaar vindt er opnieuw een Open Nederlandse Quiz Contest plaats in de Martinikerk. Die editie vindt plaats op zaterdag 3 februari 2024.

Deel dit artikel: