Blije en opgeluchte reacties om behoud kinderhartcentrum in Groningen: “Actievoeren loont”

nieuws
Foto: Mike Weening - Weening Fotografie

In de gemeente wordt blij en opgelucht gereageerd op het nieuws dat Groningen het kinderhartcentrum mag behouden. Het nieuws werd maandagmiddag bekend gemaakt door minister Ernst Kuipers (D66) van Volksgezondheid, die het voorlopige besluit in een brief naar de Tweede Kamer stuurde.

De fractie van D66 vindt het niet meer dan logisch dat Groningen het kinderhartcentrum behoudt: “Het Noorden heeft laten zien hoe belangrijk het kinderhartcentrum voor de regio is”, vertelt Statenlid Paula Benjamins van D66. “Niet alleen voor de acute zorg voor patiënten uit heel Noord Nederland maar ook voor de werkgelegenheid in dit gebied.”

Paula Benjamins (D66): “Patiënten verdienden duidelijkheid”
Aan het besluit van de minister ging ruim twintig jaar discussie vooraf. Nadat voormalig gezondheidsminister Hugo de Jonge (CDA) in december 2021 besloot om onder andere Groningen te sluiten stelde minister Kuipers van Volksgezondheid een nieuw onderzoek in voor een heroverweging, uitgevoerd door de Nederlandse Zorg Autoriteit. Een motie van Tweede Kamerlid Wieke Paulusma van D66 zorgde er voor dat de NZA ook het aspect van het regionale belang mee moest nemen. Juist het regionale belang blijkt nu zwaar te wegen in de definitieve keuze voor Groningen. Benjamins: “We zijn heel blij met de keuze van minister Kuipers, vooral voor patiënten, want die verdienden duidelijkheid. Het Noorden zal zich van zijn beste kant laten zien. Voor de patiëntjes die nu komen, maar ook hun ouders of verzorgers. Er gaat tenslotte niets boven Groningen.”

Ietje Jacobs-Setz (VVD): “Het is nog te vroeg om de champagnefles te ontkurken”
Ietje Jacob-Setz is fractievoorzitter voor de VVD in Groningen. “Ik zat vanmiddag in een cursus toen ik een berichtje binnenkreeg op mijn telefoon met het goede nieuws. Ik heb niet een gat in de lucht gesprongen, maar ik heb me wel even laten horen, haha.” Maar Jacobs-Setz stond daarna ook al weer heel snel met beide benen op de grond: “Waar we het hier over hebben is een voorlopig besluit. Het betekent dat de hartzorg uit Utrecht en Leiden gaat verdwijnen. Voor hen is het een hard gelag, en zij hebben nog tot 27 februari de tijd om te reageren, waarna er een definitief besluit valt. Dus ja, mooi nieuws, maar het is nog te vroeg om de champagnefles te ontkurken. Hoewel het natuurlijk wel heel vreemd zou zijn als de definitieve beslissing anders zou zijn.”

“Blij dat het verstand heeft gezegevierd”
Jacobs-Setz denkt ook dat het een goed besluit is: “Deze zorg werd op vier plekken in ons land gegeven. Je hebt het niet over goede of minder goede ziekenhuizen. Ik ben blij dat vooral het verstand heeft gezegevierd. Dat er gekozen is om dit specialisme in twee ziekenhuizen aan te bieden die niet bij elkaar in de buurt liggen. Dat er dus niet voor gekozen is om deze zorg te concentreren. Ik ben heel blij dat de minister dat ook heeft ingezien.”

Julian Bushoff (PvdA): “Je ziet dat actievoeren helpt”
Ook blijdschap bij Tweede Kamerlid Julian Bushoff. Als toenmalig fractievoorzitter van de PvdA in Groningen heeft hij zich er vanaf het begin voor ingezet om het hartcentrum in Groningen te behouden. “Niet alleen ik, maar samen met heel veel mensen hebben we van ons laten horen. En het blijkt dat actievoeren helpt. Alle lof ook voor iedereen die zich hier sterk voor heeft gemaakt. Want dit is geweldig nieuws, en ook cruciaal voor ouders en kinderen dat deze zorg in Noord-Nederland behouden blijft. Vanaf het begin hebben we duidelijk gemaakt dat het UMCG het hartcentrum niet mag verliezen.”

“Dit is heel fijn voor patiënten en medewerkers”
Bushoff vertelt verder: “Dus opluchting en blijdschap is nu zeker aanwezig. Dat het een voorlopig besluit is, daar maak ik mij geen zorgen over. Het is een helder besluit, waar de minister ook aan vast zal houden. En dat er nu duidelijkheid is, dat is voor patiënten en medewerkers heel prettig. Het betekent overigens niet dat we er nu zijn, want qua invulling van de zorg moet er nog wel wat werk gebeuren. Maar dit besluit is punt A en hierna kunnen we met B om het te verbeteren.”

Peter Rebergen (ChristenUnie): “Het zou heel vreemd zijn als de minister aan het einde van de maand anders gaat beslissen”
Peter Rebergen is fractievoorzitter van de ChristenUnie. Hij maakt zich ook geen zorgen dat het voorlopig besluit wordt veranderd: “Dat zou heel vreemd zijn als een minister vandaag dit zegt, en volgende week weer wat anders. Dat zou voor het politieke aangezicht niet goed zijn. Het is trouwens wel bijzonder, want vanochtend waren wij met onze fractie en Tweede Kamerlid Nico Drost op bezoek bij het UMCG om ons er sterk voor te maken dat het hartcentrum in Groningen blijft. Toen was het nieuws nog niet bekend, maar het was wel een heel goed bezoek, om alles weer even scherp te hebben.”

“Goed nieuws voor alle inwoners in het Noorden”
De politicus van de ChristenUnie noemt het een besluit dat goed is voor Noord-Nederland: “We hebben ons hier het afgelopen jaren flinke zorgen over gemaakt. Er was een kans dat het hartcentrum zou verdwijnen en dat kinderen en mensen die hier zorg nodig hebben, in de toekomst er honderden kilometers voor moeten rijden. In het begin leek de minister ook te gaan kiezen voor Utrecht en Rotterdam. Nu is het Rotterdam en Groningen geworden. En dat is geweldig nieuws. Voor de gemeente, maar ook voor alle inwoners in Noord-Nederland.”

Sijbe Knol (FNP): “Dit nieuws had ik niet verwacht”
Ook in Friesland blije reacties. Sijbe Knol is fractievoorzitter van de FNP: “Dit is heel mooi nieuws voor alle mensen die in het Noorden wonen. En eerlijk is eerlijk, het nieuws kwam voor mij wel als een verrassing. Ik had dit nieuws niet verwacht. De minister wilde aanvankelijk heel duidelijk de zorg concentreren in de Randstad. Die lijn had hij kunnen volgen, maar dat heeft hij niet gedaan. Hij is de weg gelukkig niet kwijt geraakt, en dat is heel mooi voor het UMCG, voor de medewerkers, en voor de mensen in het Noorden.”

“Alle partijen stonden er achter”
Knol: “Als partij hebben wij ons het afgelopen jaar sterk gemaakt om het kinderhartcentrum te behouden. En wij niet alleen. Alle partijen in de Friese Provinciale Staten stonden er achter, en verschillende moties vreemd zijn op tafel gekomen. Of je daarmee kunt zeggen of actie voeren loont? Die vraag zou ik terug willen kaatsen door te zeggen dat een lobbyist als Jack de Vries, die voor de positie van Utrecht gevochten heeft, het niet gered heeft. En dat is misschien wel een hele mooie constatering.”

“Wel een voorbehoud maken”
De fractievoorzitter van de Friese partij maakt zich ook geen zorgen over het voorlopige besluit: “Dit is achter de schermen allang afgestemd. En natuurlijk moeten we een voorbehoud maken. Aan het eind van de maand volgt een definitief besluit, en ook de Tweede Kamer moet er nog iets van vinden. Maar het zou erg ongebruikelijk en heel vreemd zijn als van dit voorlopig besluit af wordt geweken.”