Vrees voor langer open houden Groninger veld

nieuws
Rechtenvrije foto via pxhere.com

De Groninger Bodembeweging en het Groninger Gasberaad vrezen dat het langer gaat duren voordat de gaswinning in het Groninger veld stop gezet gaat worden. Dat zou dit jaar of in 2024 moeten gebeuren.

De vrees is ontstaan door de vertraging van de opening van de stikstoffabriek in Zuidbroek. In deze fabriek wordt buitenlands hoogcalorisch gas geschikt gemaakt voor Nederlandse huishoudens.

De hoofdaannemer Air Products heeft een conflict met onderaannemer Ballast Nedam. Daardoor moet Air Products op zoek naar een nieuwe onderaannemer. Opdrachtgever de Gasunie denkt dat de fabriek nu pas in oktober klaar is. Dat heeft de Gasunie in een brief aan het kabinet laten weten.

Alhoewel staatssecretaris Hans Vijlbrief van Mijnbouw denkt dat het Groninger veld toch op tijd kan sluiten, vrezen de Groninger Bodembeweging en het Gasberaad dat dit niet het geval is.

Beide organisaties noemen de gang van zaken onprofessioneel en zijn bang dat door het conflict de bewoners van het aardbevingsgebied de dupe zijn, omdat de veiligheid vanwege de aardbevingen in het geding komt.