Universiteitsmuseum over stijgende bezoekersaantallen: ‘We hebben hard gewerkt!’

Een feestelijk moment voor het Universiteitsmuseum aan de Oude Kijk in ’t Jatstraat: voor het eerst werd er een bezoekersaantal van 20.000 in één jaar bereikt. 

‘We hebben nog nooit zo veel mensen hier mogen ontvangen en zeker na twee jaar corona is dit echt een groot succes. Je ziet dat musea het over het algemeen moeilijk hebben om bezoekers weer terug te krijgen. We hebben nu 25% meer bezoekers dan voor de coronapandemie dus dat is echt heel bijzonder’, vertelt Redmar Hein van het Universiteitsmuseum.

De extra bezoekers kwamen niet aanwaaien, hier heeft museum hard voor gewerkt. ‘We hebben ons in 2022 gefocust op gezinnen en studenten. We hebben een hoop evenementen georganiseerd’, legt Hein uit. Zo was het Universiteitsmuseum te bezoeken tijdens de Museumnacht en besteedde het museum aandacht aan Keti Koti.

Collectie

Het museum bestaat al meer dan 85 jaar en beheert de collectie van de Rijksuniversiteit. Zo is bijvoorbeeld de hutkoffer van Aletta Jacobs (1854-1929) te bekijken. Zij was de eerste vrouwelijke student van Nederland die aan de universiteit mocht studeren. Ook bezit het museum de eerste elektrische wagen ter wereld. Het wagentje, een stuk kleiner dan de elektrische auto’s die we nu kennen, werd ontworpen door Sibrandus Stratingh (1785-1841).