René Paas: “Groningen heeft niets aan excuses, het kabinet moet daden laten zien”

nieuws
René Paas tijdens de Nieuwjaarstoespraak. Foto: provincie Groningen

Groningen heeft niets aan excuses in welke vorm dan ook. Het is tijd dat het kabinet daden laat zien. Dat heeft Commissaris van de Koning, René Paas (CDA), maandagmiddag laten weten op zijn Nieuwjaarstoespraak.

Over een aantal weken verschijnt het rapport van de Parlementaire Enquêtecommissie. Bij de verhoren, afgelopen jaar, werd duidelijk dat de Nederlandse staat in zestig jaar gaswinning maar één belang zag: dat van de staatskas. Paas: “Gas is een succes met een inktzwarte rand. Nederland werd schatrijk van het Gronings gas. Er waren jaren dat de gasbaten goed waren voor twintig procent van de inkomsten van het rijk. Onze welvaartsstaat, de infrastructuur in de Randstad; het is er allemaal van betaald. Maar de rekening werd neergelegd bij Groningers, die de pech hadden dat de gasbel zich onder hun huis bevond.”

Paas vervolgt: “Excuses hebben onze inwoners al vaak gehad. Beloften ook. Het woord ‘ereschuld’, in een recente Kamermotie, is treffend gevonden. Maar die woorden zijn leeg, als ze niet worden gevolgd door daden. Groningen verwacht van de Haagse politiek, van kabinet en parlement, dat de onverkwikkelijke geschiedenis van de gaswinning praktische consequenties heeft. Bevrijd mensen uit een bureaucratisch doolhof. Maak heel wat gebroken is. Zet recht wat onrecht is geworden. Toon je commitment zonder voorbehoud. Aan de Nederlanders die door de gaswinning worden geraakt. Aan het deel van Nederland dat zich in de afgelopen tijd de ‘gaskolonie’ heeft gevoeld. Den Haag heeft echt wat recht te zetten.”