Raadsleden ervaren hoe het is om een handicap te hebben

Raadsleden van de gemeente Groningen kregen deze woensdag een handicap toegewezen om hen te laten ervaren hoe het is om met een beperking te leven.

Het betrof een zogenoemde belevingsexcursie, georganiseerd door de Werkgroep Toegankelijk Groningen (WTG). De raadsleden moesten, met hun tijdelijke handicap, met de nodige hulpmiddelen en onder begeleiding, op stap om een opdracht uit te voeren en/of een situatie te beleven. Ze werden op die manier geconfronteerd met de problemen die onder meer blinden, slechtzienden en mensen met een motorische of psychische handicap ervaren.

Marieke de Jonge van de WTG: “wij vinden het belangrijk dat ook nieuwe raadsleden, die belangrijke beslissingen nemen voor de Groningers, zich bewust zijn wat het is om een beperking te hebben. Het helpt om die onmacht even zelf te voelen.”

Volgens Marieke de Jonge hoefden de deelnemers zich geen zorgen te maken: “De raadsleden lopen geen enkel risico. Het is geen wedstrijd, niemand hoeft te scoren. Blunderen mag, smokkelen en vals spelen ook. Het valt niet mee ‘ineens’ gehandicapt te zijn. Wij hebben het vak ook moeten leren.”