Kinderen maken vogelvoer voor tuinvogels: “Het is prachtig om kinderen zo enthousiast te zien”

nieuws
Foto: Annette Meyer via Pixabay

Kinderen hebben zaterdag bij het bezoekerscentrum Reitdiep van Het Groninger Landschap de handen uit de mouwen gestoken om vogelvoer te maken. Volgens vrijwilligster Ans Meiners was het een succesvolle dag.

Hoi Ans! Wat hebben jullie precies gedaan?
“Bij Het Groninger Landschap organiseren we met enige regelmaat activiteiten. Die zijn bedoeld om kinderen met natuur in aanraking te laten komen. Gisteren stond het maken van vogelvoer op het programma. Dat hebben we met opzet in dit weekend gepland omdat volgend weekend de Nationale Tuinvogeltelling plaatsvindt. De gedachte is, dat als je nu buiten wat lekkers ophangt, dat je daarmee de vogels alvast naar de juiste plek hebt gelokt zodat ze volgend weekend geteld kunnen worden.”

Vogelvoer maken. Hoe gaat dat precies?
“Beschouw het als knutselen. Kinderen kregen een dennenappel waarbij ze de opdracht kregen om deze vol te smeren met vogelpindakaas. Hoe ze dat deden, dat moesten de kinderen helemaal zelf weten. De één gebruikte een theelepeltje, de ander een mesje, maar er waren ook kinderen die het met hun handen aanbrachten. Vervolgens hadden we een zaadbed waar de dennenappel doorheen gerold kon worden. Op die manier ontstaat er een lekker hapje voor de vogels.”

En die dennenappel komt dus in de tuin te hangen?
“Klopt. Het was een gratis activiteit, waarbij de kinderen na afloop hun dennenappel in een plastic zakje meekregen naar huis. Van te voren was er aan de dennenappel een touwtje bevestigt, zodat het ook makkelijk op te hangen is in je tuin.”

Je klinkt heel enthousiast …
“Haha, ja. Het was ook heel leuk. Wat ik al vertelde, we organiseren regelmatig activiteiten. Dat betekent dat flink wat mensen je al kennen, waardoor de drempel ook niet zo hoog is wanneer je weer iets nieuws organiseert. Daarnaast hadden we gisteren geluk met de weersomstandigheden. Het regende niet. Uiteindelijk zijn er een flink aantal kinderen langs gekomen. Sommigen met hun ouders, anderen met hun opa en oma. En het is een win-winsituatie. Hier in het bezoekerscentrum hebben we ook een expositie over weidevogels, waardoor iedereen ook iets kan leren over de natuur. Dus ik ben heel tevreden, en ik hoop dat er volgend weekend veel vogels geteld gaan worden tijdens de Nationale Tuinvogeltelling.”